pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Volejbalistky Olomouce jsou krok od semifinále, na Olympu zvítězily ve čtyřech setech

Také druhé utkání čtvrtfinálové série extraligového play-off volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc zvládly. V hale Olympu Praha sice ztratily po boji úvodní set, další tři však už bez větších potíží získaly ve svůj prospěch a po výhře 3:1 je jen jediné vítězství dělí od postupu mezi nejlepší extraligovou čtyřku.

Trenér vysokoškolaček Jiří Teplý poslal do druhého čtvrtfinále výrazně obměněnou sestavu, v níž z té sobotní figurovaly pouze Košická, Sajdová a také libero Sainová. Přesto úvod prvního setu předchozí duel připomínal - Hanačky se rychle ujaly vedení 4:1 a zdálo se, že budou opět na palubovce dominovat. Olymp sice následně snížil na rozdíl jediného míče, jenže v dalším průběhu znovu několikrát ztrácel až o čtyři (5:9, 15:18). Koncovka ale přinesla zcela jiný příběh; domácí tým v ní nejprve srovnal krok (18:18), poté ještě jednou ztrácel (18:20), aby vzápětí šel sám do vedení. Univerzita sice v samotném závěru dokázala zlikvidovat dva setboly (24:22, 24:24), ten třetí už však nikoliv a Olymp si po výhře 26:24 připsal první vítězný set v sérii.

V tom druhém už se ale opět hrálo podle olomouckých not. Vysokoškolačky byly prakticky od začátku stále ve vedení, přesto sadu definitivně získaly až po druhém technickém timeoutu, kdy jejich vedení narostlo ze stavu 15:13 až na 21:14. Domácí tým navíc od té chvíle uhrál už jen jediný bod a celkově jich v této části nasbíral pouhých patnáct.

Třetí dějství se rozhodovalo už před první technickou pauzou, kdy Olomoučanky odskočily z 3:4 na 3:8. Jejich náskok pak dále narůstal a stejně jako v předchozím setu se zastavil až na konečném výsledku 15:25.

Úvod čtvrté sady byl vyrovnanější a hostující volejbalistky ji začaly výrazněji překlápět na svou stranu až v její druhé polovině. Za stavu 11:21 to vypadalo na další výraznou porážku Pražanek, ty ale v závěru dokázaly skóre alespoň korigovat, přesto po prohře 19:25 ztratily celý zápas 1:3.

„Začali jsme v jiném složení, abychom umožnili odpočinek vytíženým hráčkám. Nová sestava se v prvním setu hledala, Olymp na rozdíl od nás dobře servíroval, my jsme se navíc potýkali s přihrávkou a důsledkem byla naše porážka. Potom jsme výkon postupně konsolidovali, sice tam byly i nějaké výpadky, ale díky zlepšenému podání a v obraně v poli jsme byli prakticky pořád nad soupeřem. Jsme rádi za druhou výhru, u nás doma to zas Olymp bude chtít urvat servisem, ale my uděláme vše pro to, abychom se už nemuseli do Prahy vracet,“ slibuje Jiří Teplý.

Kouč Olympu Stanislav Mitáč nebyl přes porážku svého celku s utkáním zcela nespokojen: „Chtěli jsme ukázat divákům i sobě, že celoroční práce nebyla marná. Předvedli jsme dobrý volejbal, který byl proložen chybami, jež nás stály vyrovnanější stav jednotlivých setů,“ konstatoval Mitáč.

Třetí a možná i poslední zápas čtvrtfinálové série mezi Univerzitou Palackého a Olympem se odehraje v olomoucké hale na Lazcích ve čtvrtek 22. března od pěti hodin odpoledne.

Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.