úterý 16. dubna 2024 Irena

Družstvo extraligových volejbalistek čekají změny

Potřetí v řadě získaly volejbalisty Univerzity Palackého v extralize bronzové medaile. Posílené družstvo v semifinále nestačilo na pražský Olymp, alespoň třetí místo uhájily v sérii s Královým Polem. „Medaili bereme, přesto v kádru dojde k některým změnám. Budeme hledat dravé volejbalisty s touhou vítězit,“ prohlásil předseda volejbalového oddílu Jiří Zemánek, který nám poskytl rozhovor.

V letošních vyřazovacích bojích jste obhájili loňský bronz. Jste spokojeni?
Loni jsme byli se třetí příčkou spokojeni, letos ale bylo naším přáním finále. Proto jsme byli po vyřazení ve druhém kole play – off trochu zklamaní. Pak přišla série s Brnem, kdy družstvo uteklo ze dvou mečbolů a trochu jsem to přehodnotil. Každá medaile má svoji cenu.


K postupu do finále ale bylo blízko…
Právě proto to zklamání. Plánovali jsme sérii o titul, dvě porážky v pěti setech ale do finále poslaly pražský Olymp. Série byla opačná. Štěstí se přiklonilo na naši stranu a Brnu zbyly oči pro pláč. To je ve sportu běžná věc.
Univerzita se představila také v pohárové Evropě. Jak se vám líbilo vystoupení týmu v CEV Cupu?
Kvůli evropské soutěži jsme do týmu přivedli několik zkušených hráček. Přešli jsme přes Linec a v souboji s AzerRailem Baku jsme nebyli daleko od velkého překvapení. V té době družstvo předvádělo nejlepší volejbal. Pak bohužel přišel pokles formy.

Budete hrát poháry také v příští sezoně?
Pokud chceme mít vyšší sportovní cíle, tak se s Evropou měřit musíme. V české lize kádr ustrne. Z tohoto důvodu se do pohárů opět hlásíme. Dalším důvodem jsou naši fanoušci. Ti si špičkové zápasy zaslouží.

V jakém složení půjde Univerzita do nového soutěžního ročníku?
Budeme mít trochu jinou sestavu. Musíme vycházet z našich možností. Zkušené hráčky jsou zapotřebí, současně ale zvyšují naše náklady. Podíváme-li se na smlouvy klíčových hráček, tak zjišťujeme, že už nemáme až tak sportovně mladý tým. Pomalu proto musíme uvažovat o tom, jak do tohoto rybníku pustit mladé štiky. Je třeba hledat mezi našimi odchovankyněmi i v jiných oddílech dva až tři výrazné typy, které do našeho týmu přinesou náboj, jiskru, konkurenci a perspektivu.

Můžete být konkrétní?
Víme, že některé hráčky odejdou. Konkrétně Helena Kojdová, která studuje v Ostravě, nebude právě ze studijních důvodů dál hrát v Olomouci. Celkem u nás skončí tři až čtyři hráčky, další jména zatím nebudu konkretizovat. S některými z nich už nehodláme prodloužit smlouvy.

Neprojeví se to na horním postavení Olomouce v extraligové tabulce?
Mám představu, že půjdeme cestou perspektivního týmu, se kterým budeme pracovat a jeho výsadami budou dravost a touha vítězit. Přesto bychom neradi ustupovali ze stávajících pozic. Pouze nebude možná až tak důležité, z jaké příčky budeme vstupovat do play-off.

 

–kp-
 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.