úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Šampionkami českého poháru jsou hráčky Prostějova, titul získaly posedmé v řadě!

V ženském finále Českého poháru se utkaly dva nejlepší celky dosavadního ročníku extraligy - volejbalistky Prostějova a Olympu Praha. Oba celky odehrály v jihočeské metropoli strhující čtyřsetovou bitvu, ve které se z vítězství radovaly Moravanky 3:1, i přestože ve třetí a čtvrté sadě dotahovaly značný náskok Pražanek.

První sada byla jednoznačně pod taktovkou současného extraligového lídra. Hráčky Prostějova hrály suverénně a brzy si vytvořily dostatečný náskok. V polovině úvodního setu svítil na ukazateli stav 13:5 a osmibodový náskok udržely Moravanky až do konce. První sadu ovládly výsledkem 25:17.

Ve druhém setu navázaly hráčky Prostějova na výkon z úvodního dějství a dostaly se do vedení 4:1. Pak začaly hrát také Pražanky, náskok soupeřek nejprve vyrovnaly a poté se i dostaly do vedení 8:9.

Olymp byl v této části zápasu lepší a Středočešky dokázaly svým soupeřkám odskočit na rozdíl čtyř bodů – 13:17. Prostějovu se následně podařilo snížit na 16:18, ovšem Olymp o nadějné vedení nepřišel a zaslouženě srovnal stav utkání na 1:1 po výsledku 21:25.

Třetí sada nabídla divákům fantastickou podívanou! Pražanky od začátku setu vedly a v jednu chvíli dokonce své soupeřky válcovaly – stav 6:12 se nelíbil prostějovskému trenéru Čadovi, který si musel vzít time out. Hráčky z Hané pak sice snížily na 9:12, celou dobu však jen dotahovaly.

Přesto se volejbalistkám Prostějova podařilo vyrovnat včas a od stavu 19:19 se hrál neskutečný volejbal z obou stran. Pražanky se dostaly do výhody 20:21, Moravanky ale přidaly a skóre otočily – 24:23. Olymp následně vyrovnal a odvrátil tak první setbol.

Diváci v hale sledovali dlouhé výměny se spoustou skvělých útoků a defenzivních zákroků. Do výhody se znovu dostal Prostějov, ale ani po další napínavé rozehře se zisku setu nedočkal – 25:25. Třetím setbolem Moravanek pokračovalo obrovské drama, nekonečnou a úžasnou výměnu uťaly až bloky Pražanek do autu. Prostějov zvítězil 27:25.

Čtvrtou sadu zahájil znovu lépe Olymp a ujal se vedení 5:7 a později i 11:15. Moravanky opět zabraly a dokázaly vyrovnat na 16:16. Ovšem volejbalistky pražského celku soupeřkám zase odskočily na 16:20 a zdálo se, že o osudu duelu rozhodne pátý set.

Jenže Prostějov zlepšil hru a postupně náskok Pražanek vymazal. Za stavu 24:23 měly hráčky z Hané první mečbol, ale po dlouhé rozehře se pokračovalo dál. Skóre 25:24 znamenalo druhý mečbol, ale ani tenhle pokus Prostějovu nevyšel. Rozuzlení přinesl až mečbol číslo tři, který už lídr extraligy proměnil v celkové vítězství v Českém poháru.   

VK Agel Prostějov – PVK Olymp Praha 3:1 (17, -21, 25, 25)

VK Agel Prostějov: Kossányiová, Carter, Malesevic, Borovinšek, Vincouorová, libero Jášová. Střídali: Steenbergen, Soares, Hutinski, Růžičková. Trenér Miroslav Čada.


PVK Olymp Praha: Kvapilová, Moudrová, Hodanová, Halibrichová, Mlejnková, libero Dostálová. Střídali: Trnková, Vinklerová, Kopecká, Sládková, Škrampalová, Jančaříková. Trenér Stanislav Mitáč.

Zdroj: volejbalovypohar.cz

Foto: Jan Homolka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.