pátek 29. března 2024 Taťána

V republice řádí epidemie chřipky. Nejvíce nemocných je na Moravě, hygienici už evidují jedno úmrtí

V Česku je plošná epidemie chřipky. Akutní respirační choroby a chřipku má 1528 lidí z 100.000 obyvatel, tedy o téměř 49 procent více než před týdnem. Nemocných přibylo ve všech věkových kategoriích a ve všech krajích, zejména ale na Moravě. Hygienici evidují i několik závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou a na severu Moravy v tomto týdnu i jedno úmrtí. V některých regionech proto doporučili nemocnicím a lůžkovým sociálním zařízení, aby omezily návštěvy.

V porovnání s okolními státy se situace v Česku ale neliší, uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové je dominujícím původcem chřipky virus A/H3N2.

Nejvyšší nemocnost hlásí Jihomoravský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj a Vysočina, uvedla Gottwaldová.

Například na severu Moravy hygienici tento týden zaznamenali i pět závažných případů chřipky, z toho jedno úmrtí. Nejvíce nemocní tam jsou podle nich předškolní děti a lidé na Opavsku, Bruntálsku a Novojičínsku. V celém kraji v prvním týdnu nového roku připadalo na 100.000 obyvatel 1694 nemocných s akutní respirační infekcí. Vedle toho na jihu Moravy je mezi 1,2 milionem obyvatel je kolem 22.000 nemocných.

Výrazně přibylo nemocných chřipkou i ve Zlínském kraji, kde se jejich počet proti minulému týdnu ztrojnásobil. Stůně tam 1522 ze 100.000 obyvatel. Zvyšující počty nemocných zaznamenaly i české kraje.

V nejvíce postižených krajích hygienici vydali doporučení o omezení návštěv ve zdravotnických zařízeních. Některá z nich na to i reagovala a návštěvy zakázala. Masarykův onkologický ústav v Brně k tomuto kroku ale nepřistoupil, kontakt pacientů s blízkými považuje totiž za důležitý. Přesto vyzval všechny, kdo se necítí dobře, aby návštěvu odložili.

V rámci opatření k zamezení šíření chřipky Gottvaldová doporučuje také větrání, důkladné mytí rukou a dodržování správné životosprávy. Pokud lidé mohou, měli by se podle hygieničky vyhýbat větším společnostem.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.