sobota 20. dubna 2024 Marcela

Čtyřicet obcí v kraji zatím porušují zákon o rozpočtové odpovědnosti, mimo jiné i Olomouc

Čtyři desítky obcí v Olomouckém kraji překračují hranici pro poměr svých dluhů a příjmů stanovenou novým zákonem o rozpočtové odpovědnosti. Města a obce budou muset svoji zadluženost snížit, jinak jim hrozí, že přijdou o pět procent ze sdílených daní.

Starostové obcí ze seznamu samospráv překračujících fiskální pravidlo tvrdí, že se splácením dluhů nemají problémy a nařízení považuji za zbytečné.

Obce by podle zákona neměly mít dluh vyšší, než je 60 procent jejich ročních příjmů. Ze zákona například vyplývá, že obec má po překročení limitu povinnost snížit dluh o pět procent z rozdílu mezi výší dluhu a 60 procenty průměru příjmů za poslední čtyři roky, a to až od následujícího roku.

Nejhorší poměr dluhů k průměrnému příjmu měly na konci roku 2015 v Olomouckém kraji Uhřičice na Přerovsku s necelými 600 obyvateli. Obec podle ministerstva financí (MF) v roce 2015 dlužila 12 milionů korun, přičemž průměr příjmů za poslední čtyři roky činil 7,33 milionu korun. Poměr dluhů k příjmům byl 164 procent.

Starosta Uhřičic Jaroslav Křepelka řekl, že obec si vzala dvanáctimilionový úvěr na stavbu kanalizace a s jeho splácením nemá problémy. "Úvěr jsme si vzít museli, protože investici nejsme schopni financovat z vlastních zdrojů," uvedl. Obec úvěr začala splácet loni a poslední splátku pošle v roce 2030. Ministerstvo vypočítalo, že Uhřičice by měly své dluhy snížit o 380.000 korun. "Máme nějaké peníze našetřené," odpověděl starosta na dotaz, zda by snížení dluhu zkomplikovalo hospodaření obce.

Obec Čehovice na Prostějovsku měla podle MF v roce 2015 dluhy 13,3 milionu Kč a její průměrné příjmy obnášely devět milionů korun milionu korun. Poměr dluhů vůči příjmům činil 148 procent. Podle nového nařízení by Čehovice měly snížit své zadlužení bezmála o 400.000 Kč.

"Je to úplná novinka, která mi nějak unikla," řekl starosta Čehovic Milan Smékal, podle kterého obec půjčku bance řádně splácí. Informace o povinnosti snížit dluh zaskočila také starostu Citova na Přerovsku Jaromíra Otáhala. "Zatím o tom nic nevíme," řekl. Citov, ve kterém žije 550 obyvatel, měl v roce 2015 dluhy 21,4 milionu Kč a jeho průměrné příjmy byly 16,5 milionu Kč.

Zadluženost Citova podle Otáhala loni výrazně klesla, protože obec splatila dva úvěry, které si vzala na předfinancování projektů dotovaných z fondů EU. "Jakmile jsme dostali dotaci, tak jsme je splatili," uvedl Otáhal. Citovu zůstal pouze úvěr na kanalizaci. "Z patnáctimilionového úvěru nám zbývá zaplatit 13 milionů Kč," řekl Otáhal. Citov by měl svůj dluh snížit téměř o 600.000 Kč. "Odpovídá to zhruba částce, která nám v rozpočtu zůstane na údržbu a opravu obecního majetku," upozornil.

Na seznamu ministerstva je i Olomouc, která měla v roce 2015 průměrné příjmy 2,181 mld.Kč a dluh 1,858 mld.Kč. Mluvčí radnice Radka Štědrá upozornila, že loňské hospodaření ještě není uzavřeno a poměr dluhu k příjmům se může změnit. Zadluženost Olomouce by v příštích letech díky splátkám úvěrů měla klesnout rychleji než o požadovaných pět procent.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.