čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V některých jesenických lyžařských areálech už se začalo zasněžovat

Některá lyžařská střediska v Jeseníkách spustila poprvé v noci na dnešek sněžná děla. Provozovatelé využili poklesu teplot, které se ve vyšších částech hor již držely pod nulou.

Skrápět svahy umělým sněhem začali například v jednom z nejmodernějších jesenických středisek v Koutech na Šumpersku, zasněžovat začali také v Branné. Tam chce provozovatel spustit vleky už v pátek 25. listopadu. Díky dobrým klimatickým podmínkám zahajuje sezonu v zemi tradičně mezi prvními.

"Začali jsme zasněžovat v úterý v horních partiích areálu ve výšce kolem 1100 metrů nad mořem. Pevně doufáme, že po třech letech nám pomůže i počasí. Uvidíme, jak to bude vypadat dál, teploty by se měly opět posunout nahoru. Loni to byl podobný příklad, kdy jsme začali zasněžovat a poté jsme to na tři týdny museli vypnout," řekl dnes ČTK zástupce střediska Kouty Petr Marek.

Umělým sněhem je již pokryta také část areálu v Branné na Šumpersku. Zasněžovat se zde začalo v úterý ve 22:00, teploty přes noc klesly až k šesti stupňům pod nulou. Mráz se však držel především ve spodních partiích areálu. "Spodní část areálu máme zasněženu celkem slušně. Dnes večer se chystáme na druhé kolo, má zase mrznout. Doufáme, že se mráz již posune výš, abychom se s tím tak netrápili," řekl dnes ČTK provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Podle letošní sázky chce provozovatel vleky v Branné rozjet poprvé v pátek 25. listopadu, o čtyři dny dříve než loni. Sázka je již tradičně o bednu šampaňského a litr slivovice, uvedl Procházka. "Středisko zde provozuji dvacátý rok, nejdříve jsme vleky rozjeli 17. listopadu," dodal provozovatel.

V noci na dnešek spustili zasněžování i v Petříkově na Šumpersku, teplota tam podle provozovatele Františka Kaštyla klesla ke 4,5 stupňům pod nulou. "Na listopad jsem nekupoval žádnou elektřinu navíc, zasněžujeme v rámci možností. Od prosince už bychom to podle podmínek pustili naplno," uvedl Kaštyl. Až na první prosincové dny čekají také v Přemyslově na Šumpersku. "Elektřinu jsme objednávali pro zasněžování až od prosince, listopad se nám nikdy neosvědčil, loni dokonce ani prosinec," řekl dnes ČTK zástupce střediska Jaroslav Podzimek.

Loni začala v Jeseníkách lyžařská sezona 29. listopadu v Branné. Sezonu pak načas zastavilo teplé počasí, provozovatelé přišli o tržby především o vánočních svátcích.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.