čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jedenáctiletá oprava letohrádku na zámku ve Velkých Losinách je u konce

Zámek ve Velkých Losinách na Šumpersku otevře vo sobotu zámecký letohrádek, jehož oprava byla dokončena letos po 11 letech. Rozsáhlou rekonstrukci objektu, takzvané kočárovny ze 17. století s desítkou místností, zaplatily dotace ministerstva kultury. Náklady vyšly zhruba na 40 milionů korun.

Památka své prostory v souvislosti s adventním obdobím poskytla pro výstavu betlémů, v příštím roce by se její využití mělo rozšířit. ČTK to dnes řekla správkyně zámku Marcela Tomášková.

Letohrádek se lidem otevře kromě této soboty také v sobotu příští týden a poté bude otevřen znovu od 27. prosince denně až do konce letošního roku. Objekt původně sloužil k tanci i zábavě renesanční šlechty, později v něm sídlila mateřská škola. "Otevírá se po 11 letech rekonstrukce, ani předtím však nebyl návštěvníkům běžně přístupný," uvedla správkyně zámku.

Oprava zámeckého letohrádku, který nechal postavit Přemyslav III. v roce 1663 pro svou manželku Alžbětu Juliánu z Oppersdorfu, byla dokončena v druhé polovině letošního roku, poté památka prošla kolaudací. Návštěvníci zde nyní najdou v jeho prvním patře výstavu historických betlémů, ať už z papíru, dřeva či keramiky. "Je jich tady zhruba čtyřicet a obsadily v prvním patře dohromady čtyři místnosti. Pocházejí ze sbírky Milana Hornišera ze Šternberka, část je zapůjčena také z Vlastivědného muzea v Olomouci," doplnila Tomášková.

V příštím roce plánuje správa zámku další využití těchto historických prostor. Letohrádek by měl opravené prostory poskytnout například pro výstavy, konat se zde budou také svatební obřady a v přízemí by měla vzniknut kavárna s cukrárnou a venkovním posezením. Své místo by zde měly najít i dílny pro děti. "Když už je letohrádek tak krásně zrekonstruován, chtěli bychom, ať se využije," dodala správkyně zámku.

Objekt, který je součástí zámeckého areálu, byl před rozsáhlou rekonstrukcí zdevastován a nevyužíván. Odborníci při pracích na opravách vyměnili například střešní krytinu, řemeslníci opravili podlahy a klenby, obnovila se i štuková výzdoba a restaurátoři opravili kachlová kamna. Archeologové tu našli soubor kachlů, na kterých je zobrazen motiv aliančního znaku rodu Žerotínů a Oppersdorfů z třetí čtvrtiny 17. století. V té době byla od roku 1654 manželkou vlastníka panství i zámku Přemyslava III. ze Žerotína Alžběta Juliána z Oppersdorfu.

Zámek ve Velkých Losinách postavil významný moravský rod pánů ze Žerotína. Pozdně renesanční stavba z konce 16. století zde nahradila zchátralou tvrz. Losinský zámek, respektive losinské panství, je spojeno s takzvanými čarodějnickými procesy z konce 17. století.

Čtěte více:

Autoři | Foto Bjalek Michal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.