pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Letošního Winter Survival se zúčastní šedesát vojáků, poprvé také Ukrajinci

V Jeseníkách letos opět poměří síly vojáci v rámci jedné z nejtěžších armádních soutěží, Winter Survival. Na letošní ročník se chystá šedesát vojáků, budou mezi nimi poprvé také zástupci Ukrajiny.

Winter Survival se odehraje v druhé polovině ledna, přesně v rozmezí 22. až 27. ledna. Vojáci budou v rámci náročného programu zdolávat skalní stěny, překonávat přirodní rokle, čekají je také náročné přesuny na lyžích. Nedílnou součástí každého Winter Survival je také přespávání v mrazech pod širým nebem.

Češi budou obhajovat první tři místa z minulého roku. "Mezinárodního závodu Winter Survival 2017 se zúčastní 60 českých a zahraničních vojáků. Česko bude letos reprezentovat celkem 13 družstev. Ostatních sedm týmu přijede z Polska, Belgie, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny. Ukrajinští příslušníci výsadkového výcvikového centra se soutěže zúčastní poprvé," uvedl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Čtyři dny budou při přesunech až sedmdesátikilometrových zdolávat tříčlenná družstva skalní stěny, překonávat říční rokle a lanové mosty, absolvují orientační běh a sjezdy na lyžích, budou zachraňovat zraněného a čeká je i střelba z armádních zbraní. Dvě noci stráví ve volné přírodě. Závod je především zkouškou jejich psychické odolnosti s přežitím ve volné přírodě. "Během závodu musejí překonávat únavu, vyčerpání i strach. Hodně při tom záleží také na štěstí. Malá chyba nebo náhoda může dokonce družstvo vyřadit ze soutěže," řekl Pazdera.

Armádní Winter Survival simuluje činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Specifikou závodu, který se každoročně odehrává na jiných místech Hrubého Jeseníku a jeho ráz se mění i podle počasí, je také extrémní psychická zátěž. Potvrzují to samotní účastníci, mezi nimiž nechybějí každoročně rakouští horští myslivci, kteří doma suplují i horskou službu. Závodu se v uplynulých ročnících účastnili také Francouzi, Maďaři, Norové, Nizozemci a loni poprvé Slovinci.

Čtěte více:

Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.