čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Poslední bašta lyžařů. V Jeseníkách se lyžuje už jen na Ovčárně

V Jeseníkách se po víkendu bude lyžovat už jen na Ovčárně, která je nejvýše položeným zimním areálem v České republice. Dnes sezonu ukončila další střediska. Důvodem je jarní počasí, vysoké teploty a s tím související minimální zájem lyžařů.

Zhruba 150 lidí vyrazilo o víkendu na Červenohorské sedlo. „Bylo to letní lyžování pro nejskalnější ze skalních příznivců našeho areálu," řekl vedoucí tamního střediska Martin Dubský. Lyžovalo se za speciální ceny, v neděli stál celodenní skipas stokorunu.

„Bylo to poděkování za to, že lidi přijeli," dodal Dubský. Stav sjezdovky už podle něj odpovídal jaru. „Lidi už na některých místech objížděli fleky. Měli jsme tu 18 stupňů, svítilo sluníčko, byl letní den," doplnil Dubský. Dnes se naposledy lyžovalo také na Ramzové. „Přijely už jen desítky návštěvníků. Poslední týden už zájem nebyl," popsala provozovatelka Karla Kubíčková.

Na Ovčárně by podle provozovatele Josefa Figury chtěli lyžovat do Velikonoc, tedy do poloviny dubna. Od pondělka budou v areálu v provozu už jen dva vleky, sněhu je v průměru 80 centimetrů. Podle Figury byla v sobotu návštěvnost celkem slušná, neděle byla slabší.

Podle dispečera jesenické horské služby Ondřeje Škovránka se na Ovčárně teplota o víkendu držela kolem osmi stupňů Celsia. Běžkaři mohli ještě naposledy využít stopu na Švýcárnu. Horská služba podle Škovránka řešila několik lehčích úrazů.

Na horách nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, který znamená, že je mírné. „Strašně rychle se to ale s tajícím sněhem mění, začíná se to blížit k trojce," upozornil Škovránek.

Lyžařská sezona se v Jeseníkách povedla. Návštěvnost se oproti minulým letům zvýšila o desítky procent. Se zimou jsou provozovatelé areálů spokojeni, hodnotí ji jako nejlepší za poslední roky. Výborné sněhové podmínky se odrazily také na zaplněných ubytovacích zařízeních.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto By Pudelek (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.