pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Podvodník chtěl ze seniorky vylákat téměř půl milionu korun. Do telefonu tvrdil, že peníze potřebuje její vnuk

Osmaosmdesátiletá seniorka měla včera zvláštní telefonát. Volal jí někdo neznámý s tím, že její vnuk má průšvih a bude potřebovat 400 tisíc korun, pro které si přijede.

Když mu paní řekla, že peníze nemá, tak telefonát ukončil. Seniorka případ nahlásila policii. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stadiu pokusu a za ten může pachatel skončit za mřížemi až na osm let. 

V této souvislosti apelujeme především na seniory, aby byli při kontaktu s cizími lidmi obezřetní. Pachatelé totiž používají nejrůznější lsti a záminky. Své oběti si tipují na ulici nebo zavolají na pevnou linku. Nejčastější legendou je například vnuk (kdy do telefonu volající předstírá, že je vnuk nebo vnučka dotyčného a pod smyšlenou legendou láká peníze, pro které později pošle svého známého), dále přeplatky, příspěvky a další,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Rada Policie ČR:

  • Každý podobný telefonát si okamžitě ověřte. Zavolejte vnukovi nebo vnučce, kteří Vám měli údajně volat, případně nejbližším příbuzným.
  • V případě jakýchkoliv pochybností volejte na linku Policie ČR 158.
  • Nikdy nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky telefon, peníze, podvod, seniorka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.