čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Sbírka Vánoční hvězda pro nemocné děti vynesla rekordní tři miliony korun

Rekordní více než tři miliony korun vynesla charitativní sbírka Vánoční hvězda na pomoc onkologicky nemocným dětem z olomoucké fakultní nemocnice. Do sbírky lidé na konci roku přispívali nákupem desítek tisíc kusů pryšců nádherných, známých jako vánoční hvězda. Květiny bylo možné koupit nejen v Olomouci, ale také v řadě dalších měst na Moravě i v Čechách. Loňský výtěžek dárci překonali o téměř 700.000 korun. Sbírka má dlouholetou tradici, sdružení Šance ji vyhlásilo v roce 1998, kdy první výtěžek činil 58.700 korun.

Stejně jako v předchozích letech využije Šance výtěžek na různé formy podpory Hemato-onkologického oddělení Dětské kliniky FN Olomouc. „Financujeme z něj například rekondiční pobyty, kterými je sledována integrace těžce nemocných dětí do života, cílené posílení psychické, fyzické i sociální kondice, edukace pacientů a také aktivity, které naplní volný čas hospitalizovaných dětí a podpoří jejich psychickou a duševní relaxaci," uvedla ředitelka sdružení Herta Mihálová. Peníze slouží třeba i na úpravy oddělení, na němž malí pacienti v průměru stráví osm měsíců.

Sbírka, do které se zapojují každoročně lidé z celé republiky, má dlouholetou tradici. V prvním ročníku se podařilo vybrat 58.700 korun, od té doby se částka s drobnými výkyvy rok od roku zvyšuje. „Zatímco v roce 2017 byl výtěžek 2,337.676 korun, loni to bylo už 3,009.988 korun. Tohoto neuvěřitelného výsledku bylo možno dosáhnout jen díky vybudované síti spolupracovníků, kteří takřka za tři týdny trvání prodeje vánočních hvězd rozvezou a předají 56.112 kusů živých květin lidem a organizacím," uvedl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Na olomouckém hemato-onkologickém oddělení se léčí děti s nádorovými onemocněními krvetvorby, jako jsou leukémie či lymfomy. Oddělení má nadregionální význam. Je moravským referenčním centrem, které se podílí na léčbě u dětí z Olomouckého a Zlínského kraje a poskytuje diagnostiku dětem z Moravskoslezského kraje. Podle posledních statistik se odborníkům z olomoucké dětské kliniky daří zcela vyléčit v průměru 90 procent dětských pacientů s maligním onemocněním krvetvorby. Jejich výsledky jsou uznávány nejen v České republice, ale také v zahraničí.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, sociální, zdraví, Vánoce, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.