pátek 29. března 2024 Taťána

Smogu v Olomouci a okolí ubývá, hodnoty polétavého prachu v ovzduší výrazně klesly

V Olomouckém kraji nadále platí smogová situace, koncentrace polétavého prachu v ovzduší ale na většině území výrazně klesla. V Olomouci a Prostějově se dnes odpoledne průměrné množství smogu přiblížilo k povolenému limitu 50 mikrogramů na metr krychlový, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Zatímco v Olomouci-Hejčíně ještě v úterý ráno průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace smogu činila zhruba 100 mikrogramů na metr krychlový, tak dnes ráno se snížila na 80 mikrogramů a odpoledne na 62 mikrogramů. Denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší klesla také v Prostějově, kde v úterý ráno stanice naměřila 80 mikrogramů na metr krychlový. Do dnešních 16:00 hodnota klesla na 51 mikrogramů.

V Přerově dnes ráno přístroje zaznamenaly koncentraci prachu 74 mikrogramů na metr krychlový a odpoledne se ukazatel mírně zvýšil na 85 mikrogramů. V Bělotíně na Přerovsku průměrná denní koncentrace prachu v ovzduší klesla z ranních 76 mikrogramů na 72 mikrogramů. Nejlépe se tradičně v kraji lidem dýchá v Jeseníku, kde jsou průměrné denní koncentrace stále pod limitem 50 mikrogramů.

Regulace, kvůli níž některé průmyslové podniky musely omezit výrobu a dodržovat další opatření, byla v úterý dopoledne díky klesající koncentraci smogu zrušena. Na zhoršené rozptylové podmínky reagovaly také úřady, například v Přerově jezdila od pátku zdarma MHD. Opatření radnice v úterý večer zrušila.

Smogová situace trvá v Olomouckém kraji od čtvrtka, z pátku na sobotu byl poté vyhlášen signál regulace. Lidé by měli omezit pohyb venku a zdržet se fyzické námahy.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.