čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jak to bude se záchranářským heliportem? Úřadům pomůže v rozhodování studie

Hejtmanství a radnici při rozhodování o dalším osudu heliportu na kraji Olomouce pomůže nová studie. Ukáže, zda je možné přistávací plochu pro záchranářské vrtulníky provozovat i v následujících letech, nebo bude nutné ji přestěhovat například na nedaleké městské letiště.

Krajský úřad si studii zadal kvůli tomu, že jeden z letových koridorů záchranářských vrtulníků vadí developerské firmě Gemo, která v této části Olomouce plánuje postavit nové obytné domy. Gemo přitom vlastní důležitý pozemek pod heliportem. Kraj se v závěru loňského roku dohodl na prodloužení pronájmu této parcely o další čtyři roky.

"Provádí se audit neboli studie, zda je možné, aby byl heliport provozován v této podobě, v jaké je, anebo zda je možné, aby jižní koridor, tak jak požadoval developer, byl nějakým způsobem omezen," řekl Košta. V případě, že studie dá dalšímu fungování heliportu v Neředíně zelenou, tak už tam nebude prováděn servis vrtulníků i výcvik pilotů a posádek vrtulníků, aby se snížilo hlukové zatížení okolí.

Pokud ovšem autoři studie upozorní na to, že letecká záchranná služba se při používání heliportu v Neředíně neobejde bez jižního koridoru a Gemo bude trvat na svém odmítavém stanovisku, tak bude zřejmě nutné najít jiné řešení. "Teoretickou úvahou budiž i případné přemístění heliportu," podotkl Košta.

Pokud to bude nutné, tak je podle primátora Antonína Staňka (ČSSD) možné heliport záchranné služby "za určitých podmínek" přestěhovat na městské letiště v Neředíně. "Nyní to ale není aktuální téma. Studie má být hotova do 15. března," řekl Staněk.

Problém s pozemkem vznikl v roce 2005, kdy restituent prodal parcelu pod heliportem společnosti Technologický park ze skupiny Gemo. Stavbu bytů a domů v této části Olomouce poté umožnil nový územní plán. Podle vedení developerské firmy může být v západní okrajové části Olomouce postaveno nejméně 600 bytů a 180 rodinných domů.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Pavel Rajčák

Jen doufám, že pan jednatel Gema bude v budoucnosti potřebovat rychlý zdravotnický zásah a helikoptéra bude hodně daleko ....

středa, 8. února 2017, 22:18

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.