čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucká radnice dostala půlmilionovou pokutu za chyby v zákázce na rozvoj výstaviště Flora

Na radničním stole přistála od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže půlmilionová pokuta za chyby v zakázce na rozvoj Výstaviště Flora. V tiskové zprávě, kterou vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, stojí, že radnice chybně vyloučila dvě firmy, které se tak nemohly zúčastnit výběrového řízení na zákázku.

Konkrétně jde o firmy Průmstav a D.I.S., spol. s r.o. První zmíněná prý nepředložila čestné prohlášení k prokázání kvalifikace, D.I.S., spol. s.r.o. zase údajně nedodala prohlášení o spotřební daně. Podle informací Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže však byly oba dva dokumenty předloženy správně.

V tiskové zprávě dále stojí, že město porušilo zásadu rovného zacházení, kdy při rozhodování o vyloučení zájemců o zakázku nepostupovalo v souladu s touto zásadou.

Město dál porušilo zásadu rovného zacházení, když při rozhodování o vyloučení zájemců z účasti v zadávacím řízení nepostupovalo v souladu s touto zásadou.

"Postup zadavatele mohl u všech třech pochybení podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

„Zadávací řízení pro větší města obvykle administrují profesionální společnosti, na tuto činnost zaměřené. Nejinak je tomu v Olomouci. Toto konkrétní zadávací řízení pro město Olomouc administrovala na základě smlouvy společnost Gordion. Vzhledem k tomu, že zadávací řízení v tomto případě provedla podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže chybně, město výtku uznává a udělenou sankci uhradí a následně bude tuto částku na základě smluvního vztahu vymáhat od společnosti Gordion," řekl mluvčí radnice Michal Folta.

Čtěte více:

Autoři | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.