úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Cyklostezka za 43 milionů propojí Holici a Nový Svět už v srpnu

Cyklostezka spojující Holici a Nový Svět překoná i železniční trať ve směru z Olomouce na Přerov, povede přes Holický les až k univerzitnímu kampusu a průmyslové zóně v ulici Šlechtitelů. Hotovo by mělo být do konce prázdnin.

„Jeden a půl kilometru dlouhá cyklostezka spojí Holici a Nový Svět. Za zhruba šest měsíců tak zajistí zcela bezpečné propojení obou těchto městských částí. Sloužit bude zároveň i jako komfortní stezka pro ty, jež pracují v průmyslové zóně Keplerova i v průmyslové zóně Šlechtitelů, kterou vybudovalo město společně s Univerzitou Palackého,“ uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk.

„Díky trase navržené přes budoucí rekreační areál Holického lesa se pěší i cyklisté vyhnou velmi silně frekventovaným komunikacím v okolí obou průmyslových zón. Velkým přínosem pro dopravní bezpečnost pak bude nově postavená lávka, která napomůže ke spolehlivému překonání hlavní železniční trati ve směru z Olomouce na Přerov a Ostravu,“ zdůraznil investiční náměstek primátora Filip Žáček. „Holický les je jedním z mála projektů města, jehož opravdový význam budou moci docenit až příští generace. Podobně jako my dnes obdivujeme prozíravost těch, kteří před sto lety vysadili Černovírský les, nebo olomoucké parky,“ pověděl náměstek Ladislav Šnevajs.

Stavební práce začnou v průběhu března a skončit mají nejpozději do konce srpna. Stezku bude široká tři metry a kromě ocelobetonové lávky přes železnici ji doplní i opěrné zdi poblíž trati i v úzkém prostoru mezi silnicí a oplocením tamního kovošrotu.

Cyklostezka by měla stát 43 milionů korun a s financováním stavby městu pomůže dotace. „Máme rozhodnutí o dotaci ve výši 39 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Závazná výše dotace byla pro konečné rozhodnutí o realizaci finančně nákladné a potřebné cyklostezky klíčová. Cyklostezka patří mezi projekty v rámci ITI Olomoucké aglomerace,“ upřesnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „Součástí této finančně náročné stavby bude také odpočívadlo a do budoucna i další odpočinkové prvky přímo na plochách lesoparku Holický les,“ doplnil náměstek.

Štítky doprava, cyklostezka, investice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.