pátek 29. března 2024 Taťána

Přerovský zámek čeká letos oprava hradeb a hradního příkopu

Přerovská radnice chystá opravu hradního příkopu u místního zámku. Rekonstruovány budou i hradby, které příkop lemují. Městští radní už schválili zahájení výběrového řízení na stavební firmu, která se ještě letos pustí do práce. Úprava by měla přijít na 2,2 milionu korun.

Část nákladů by mohla pokrýt dotace, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová. Kromě této akce radnice plánuje také úpravu okolí evangelického kostela.

"Počítáme s opravou kamenné zdi v jihozápadní části hradebního příkopu, která je součástí opevnění vnitřního města. Hradební zdivo uzavírá dvorní část - zahrady za domy v ulici Wilsonova," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Stavební práce se dotknou obou stran hradební zdi. V plánu je statické zajištění hradební zdi, ale i vybourání nepůvodního cihelného a narušeného zdiva, dozdění niky a zaspárování. "Součástí akce je rovněž oprava temene hradeb a jeho obklad břidlicovými deskami," doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Rekonstruovány budou v délce zhruba 15 metrů i hradby, výška ze strany hradního příkopu je sedm metrů, ze zahrad až devět a půl metrů. "Předpokládáme, že na tuto akci bude do konce března podána žádost o dotaci z programu regenerace městských památkových zón. Jednou z podmínek tohoto programu je doložení uzavření smlouvy o dílo," dodal náměstek Měřínský.

Kromě hradebních zdí se chce radnice pustit také do razantní úpravy lokality v blízkosti evangelického kostela, jejíž součástí je i vzácná socha Jana Amose Komenského. Navržené stavební úpravy v ulicích Čapky Drahlovského a Velké Novosady se týkají zhruba jednoho hektaru. Plány zahrnují podle mluvčí radnice především úpravu parkoviště, ale také rekonstrukci přilehlých chodníků, vybudování cyklostezky, nového veřejného osvětlení či výsadbu 50 stromů a 80 keřů. Záměr počítá i s novým a moderním městským mobiliářem. Město již schválilo zahájení projektové přípravy, za projektovou dokumentaci by měla radnice zaplatit asi milion korun.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto prerov.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.