pátek 29. března 2024 Taťána

Na Přerovsku přibývá nehod kvůli přebíhající zvěři přes cesty

Na Přerovsku přibylo v porovnání s předchozí zimou nehod, jež způsobily střety se zvěří. Od listopadu již policisté zaznamenali šest desítek těchto nehod. Loni za stejné období jich byly čtyři desítky.

Řidiči se nejčastěji na silnicích střetávají se srnami, poslední dvě nehody se staly v pátek a v sobotu. Policisté v souvislosti s přibývajícími případy vyzývají motoristy k obezřetnosti.

"Za listopad, prosinec a leden 2015 - 2016 jsme zaznamenali 37 nehod se zvěří. Za celý rok 2015 to bylo 175 střetů, při kterých byly tři osoby těžce zraněny a jedna lehce. Za listopad, prosinec a leden 2016 - 2017 jsme zaznamenali 55 nehod se zvěří. Za celý loňský rok to bylo celkem 199 střetů, při kterých byly dvě osoby zraněny lehce," řekla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Podle policejních statistik jen za letošní leden zaznamenali policisté 16 těchto nehod a v únoru přibylo dalších pět. Škoda způsobená při těchto nehodách dosahuje 600.000 korun. Při letošních nehodách se zvěří nebyl nikdo zraněn, uvedla Zajícová.

Na zvěř mohou narazit řidiči na vedlejších silnicích, ale i v okolí dálnic. Například ve středu se střetlo se srnou osobní auto, které jelo ve směru od sjezdu z dálnice D1 na Lipník nad Bečvou.

Poslední dvě aktuální nehody se staly u Soběchleb a Hustopečí nad Bečvou. V prvním případě se střetlo osobní auto se srnou, zvíře vběhlo pětačtyřicetiletému řidiči do jízdní dráhy náhle z příkopu. Škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na 30.000 korun, řekla dnes krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Druhá nehoda tohoto typu se stala v sobotu u Hustopečí nad Bečvou. "Devětatřicetileté řidičce vozidla Seat Ibiza, která jela ve směru od Valašského Meziříčí, vběhla náhle z levého příkopu do jízdní dráhy srna, která po střetu uhynula," uvedla Urbánková. Škoda byla předběžně vyčíslena na 22.000 korun.

Policisté nabádají v této souvislosti řidiče, aby v místech, kde je zvýšený výskyt zvěře, snížili rychlost a dbali na zvýšenou kontrolu a pozornost obou stran vozovky. V případě pohybu by měli motoristé okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla, která zvířata oslňují. Řidiči by měli také počítat s tím, že se zvíře může pohybovat ve skupině, dodala přerovská policejní mluvčí.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.