čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Policie eviduje za jeden den tři případy, kdy se chtěl zloděj dostat do bytu jako falešný energetik

Přerovští policisté evidují jen za středu, tedy čtvrtek 22. března, tři případy, kdy se falešný energetik pokoušel dostat do bytů seniorů pod záminkou kontroly spotřebičů.

Stalo se tak v přerovských bytech v ulicích Trávník a Želatovská. 

„Muže ve všech třech případech ženy ve věku 76 až 85 let do bytu pustily dobrovolně. Muž toho poté využil k tomu, že se v nestřežené chvíli pokusil prostory bytu prohledat a odcizit finanční hotovost," řekl policejní mluvčí František Kořínek.

Ve dvou případech se muži povedlo najít finanční hotovost, i když malou – pokaždé odcizil pět set korun.

Jedna z poškozených seniorek po odchodu muže kontaktovala energetickou společnost, kde zjistila, že by se žádný pracovník neměl v dané lokalitě pohybovat. „Kdyby tuto telefonickou kontrolu provedla před jeho vpuštěním do bytu a následně věc oznámila na policii, předešla by okradení a podvodník mohl být dopaden," upozorňuje Kořínek.

Preventivní rady od policie:

  • nikdy neotvírejte cizím a předem neohlášeným lidem
  • na dveře si pořiďte bezpečnostní řetízek a používejte ho
  • protože si zloději často předem tipují své oběti, pokuste se jim neprozrazovat, že jste staršího věku, či že žena žije v bytě sama. Například na jmenovku na zvonek či poštovní schránku umístěte neutrální příjmení, než ženské jméno (příklad: přestože žije žena sama, je bezpečnější označení Novákovi než Jenovéfa Nováková…)
  • pokud vás zástupce firmy v místě bydliště navštíví, chtějte vidět služební průkaz a pokud není návštěva předem ohlášená, telefonicky si ji u firmy ověřte. Teprve poté můžete pracovníka vpustit k zařízení instalovanému v bytě (elektroměr, plynové spotřebiče apod.).
  • pokud zaznamenáte pohyb podezřelých osob v okolí, vždy kontaktujte policii

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.