čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na místě zbouraných bytovek ve Škodově ulici v Přerově vznikne park

Parkovou podobu by měla v nejbližší době získat Škodova ulice v Přerově, kde bytové domy loni srovnal se zemí demoliční bagr. Plocha o rozloze 5000 metrů čtverečných v blízkosti vlakového nádraží by se měla zazelenat, město plánuje také osazení nového mobiliáře a vysazení dřevin. Náklady na revitalizaci se odhadují na pět milionů korun, řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Zásadní proměnu prodělá bývalé romské ghetto po několika letech plánů.

Úpravy mají podle zástupců města vylepšit prostředí pro pěší, kteří tudy chodí na nádraží. „Po schválení finančních prostředků na březnovém zastupitelstvu na vypracování projektové dokumentace, která přijde zhruba na 150.000 korun, zahájíme výběrové řízení na projektanta. Ten vypracuje projekt na využití území," uvedl náměstek primátora Petr Měřínský.

Navržená zeleň a výsadba dřevin by měly doplnit stromy, které tam už jsou. „Počítáme samozřejmě s vykácením náletových a uschlých dřevin, opravou by měly projít cihlové zídky, oddělující lokalitu od sousedních objektů. Na místě by měl být nový parkový mobiliář, jako jsou zahradní lavičky či koše na odpadky," doplnil náměstek Pavel Košutek.

Vybydlené domy v přednádraží byly srovnány se zemí na konci loňského roku, město za bourání zaplatilo 3,5 milionu korun, z toho 2,5 milionu korun dostal Přerov ze státní dotace. Jednou z podmínek pro získání dotace přitom bylo, že do tří let bude území revitalizováno. V současné době je plocha zanedbaná a nevzhledná.

Škodovu ulici označovali zástupci radnice za ostudu města. Ve zdejších cihlových domech původně žili železničáři, později se do lokality začali stěhovat problémoví nájemníci a neplatiči. V 90. letech minulého století se už mluvilo o Škodově ulici jako o romském ghettu, bylo zde 80 bytů a v nich až 500 sociálně slabých lidí, uvedla mluvčí radnice.

Snaha o revitalizaci oblasti dopadla před lety fiaskem. Lokalitu s osmi domy město prodalo v roce 2007 za 1,5 milionu korun společnosti Immofin, která slibovala její přeměnu na výstavní čtvrť. Firma však skončila v konkurzu a radnice musela pozemky s ruinami domů vykoupit za více než dvojnásobek původní ceny zpět. S revitalizací počítá město ještě letos, dodala mluvčí radnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.