pátek 29. března 2024 Taťána

Záchranáři z celého světa se zúčastní Rallye Rejvíz, která probíhá na Šumpersku

Příští týden se záchranáři z celého světa sjedou na Šumpersko, aby zde poměřili své síly v tradičním klání Rallye Rejvíz. Do letošního ročníku mezinárodní soutěže se zapojí 90 týmů profesionálních zdravotnických záchranářů. Přijedou z celé Evropy, ale i z Asie a severní Ameriky.

I letos se budou muset připravit na disciplíny z oboru urgentní medicíny. Plnit je budou v denních i nočních etapách, řekl mluvčí závodu Jiří Pavlík. Soutěž se uskuteční od středy 24. května do soboty 27. května v Koutech nad Desnou.

"Organizátoři soutěže očekávají příjezd zdravotnických záchranářů ze 17 zemí, například z Japonska, Kanady, Spojených států, Norska, Estonska, Velké Británie, Německa, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Litvy, Slovenska či Holandska. Soutěžit budou také desítky zdravotníků ze třinácti krajů České republiky," uvedl mluvčí závodu.

Soutěž kopíruje skutečné výjezdy záchranných služeb. Při závodu tak musejí posádky záchranných služeb z různých zemí, které mají rozdílné systémy organizace přednemocniční neodkladné péče, plnit na trase úkoly z oboru urgentní medicíny, se kterými se setkávají ve své denní záchranářské praxi. "Organizátoři a autoři soutěžních úkolů kladou důraz na opravdovost, a tak plnění úkolů vypadá přesně jako výjezd záchranky. Téměř všechny připravené úkoly mají svůj reálný základ ve skutečných výjezdech záchranné služby, protože se někde ve světě staly," dodal Pavlík.

Loni si museli poradit například se schizofrenikem, jenž ohrožoval sebe i okolí. Zajišťovali i transport popáleného dítěte a jeho opařeného rodiče a zasahovali při pádu čtyřčlenné rodiny ze skály v obtížně přístupném terénu. Vyřešit museli i únik chloru ve škole, kde se otrávilo 16 lidí. V předešlých ročnících museli například obstát v zákrocích při fingovaných autonehodách. Byla mezi nimi například srážka dvou osobních aut s velkým počtem zraněných, ale i autobusu s cisternou převážející chemikálie.

Závody i letos doplní soutěž Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery obsluhující tísňovou linku 155. Pro studenty českých i slovenských lékařských fakult bude připravena speciální soutěž, díky které si mohou osvojit základní návyky nutné pro práci záchranáře v terénu. Rallye Rejvíz má své kořeny na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala v obrovské mezinárodní setkání záchranářů.

Čtěte více:

Autoři | Foto rallye-rejviz.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.