Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Francie, hrušky a chilli…

 
pátek, 19. října 2018, 19:30

Kdo si z názvu odvozujete, že dnes nebudeme vařit, ale budeme cestovat, toho malinko zklamu. Titulek Francie je „jen“ o francouzských toustech, které budou jedním z receptů, které vám před víkendem přináším. A rovnou je doporučuji, kdo jste nezkoušel, jděte do toho, já je zítra budu dělat určitě!

O francouzských toustech jsem doposud jen slýchala a minulý víkend jsem se rozhodla, že je vyzkouším udělat také. Nakonec na plátku toustového chleba obaleném ve vejci není nic těžkého, že ano. A nevypadá to sice jako žádná hitparáda, ale když přidáte v troubě upečené hrušky s troškou másla a skořice a tousty položíte na tvaroh s medem a ořechy, vznikne vám překvapivě fascinující snídaně plná podzimních chutí, po které se jen zapráší.

Na francouzské tousty budete potřebovat:
6 plátků bílého toustového chleba
Cca 3-4 hrušky
Cukr
Skořici
1 vejce
Měkký tvaroh
Med
Hrst vlašských ořechů

Z toustového chleba odkrojte kůrku a rozválejte ho válečkem na tenko. Následně smotejte do ruličky a vykoupejte ve vejci rozšlehaném s trochou mléka nebo smetany a skořice. Ruličky osmažte na pánvi na másle dozlatova. Mezitím si rozehřejte troubu (já zapnula i gril nahoře), nakrájejte na kousky hrušky zbavené jádřinců a společně s cukrem a kousky másla dejte na cca 15 – 20 minut péct. Jakmile budete mít hrušky hotové, můžete servírovat na tvarohu smíchaném s medem a kousky ořechů společně s ruličkami francouzských toustů.

TIP: tousty se dají dělat také naslano, akorát z nich nebudete dělat ruličky. Naplnit je můžete čímkoli, co máte rádi. Z podzimních chutí doporučuji brie nebo camembert s ořechy a např. brusinkami nebo opět hruškami.

Druhý recept je na chilli con carne, další u nás doma velmi oblíbené jídlo z jednoho hrnce. Vařím ho vždycky rovnou více a je strašně rychle pryč, jestli jste malí jedlíci, udělejte jej z poloviční porce. Na podzim vás zahřeje nejen díky chilli papričkám, kombinace všech chutí dohromady patří do těch jídel, které prostě pohladí zevnitř.

Chilli con carne

Budete potřebovat:
cca 700 gramů mletého hovězího
Velkou cibuli
Dva stroužky česneku
Dvě červené papriky
Dvě plechovky červených fazolí
1 plechovku sekaných rajčat
300 ml hovězího vývaru
1 lžíci římského kmínu
1 a ½ chilli papričky (kdo má rád ostré, může přidat)
1 lžíci majoránky
1 lžíci sladké mleté papriky
sůl
pepř
olivový olej
čerstvý koriandr (nemusí být)

Cibuli si nakrájejte nadrobno a na pánvi nechejte zesklovatět, přidejte česnek, chilli papričky, římský kmín, mletou papriku a chvíli restujte. Dávejte si pozor, ať se česnek moc neztmavne a nezhořkne. Potom přidejte na kostičky nakrájenou papriku a následně mleté maso. Maso se musí opražit. Zkuste ho během restování rozmělnit vařečkou na menší kousky. Jakmile bude maso orestované, zalijte jej hovězím vývarem a nechte chvíli pod pokličkou dusit. Sem tam promíchněte. Následně přidejte rajčata, majoránku a pro doladění chuti také kostičku kvalitní čokolády. Nemusíte se ničeho bát, nikdo nepozná, že je to čokoláda, a naopak se budou všichni divit, co to v tom jídle tak chutná. Teď chilli přikryjte pokličkou a nechejte za občasného míchání cca 20 minut až půl hodiny probublávat na menším plameni, sem tam promíchejte, následně přidejte slité červené fazole a nechejte jídlu zase čas, ať se chutě propojí. Budete možná postupně potřebovat dosolit, nedivte se, zelenina i maso si vezmou soli docela hodně a při tom množství bude soli a vlastně i pepře potřeba více než obvykle. Po cca dalších dvaceti minutách dušení budete mít hotovo. Na talíři dochuťte čerstvě nasekaným koriandrem a chilli si dejte buď jen s bagetou, chlebem nebo rýží či tortillou, to už nechám na vás, nám chutná nejvíce s bagetkou. Dobrou chuť a krásný začátek podzimu přeju!

Napsal(a) Drbna Foodblogerka

Kam dál?

GLOSA: Hologram mrtvé Amy Winehouse na turné. Já vám nevím…

úterý, 16. října 2018, 22:00

Amy Winehouse vyrazí na světovou šňůru. Ve formě hologramu. Tato zpráva snad všem zpěvaččiným fanouškům zvýšila tep. Někdo je...

PLÁN ÚTĚKU: Čekání na peklo jménem Valdice

sobota, 13. října 2018, 19:00

Nejhorší na celé base je to čekání. Když jsem se dostal zpět do Brna, věděl jsem, že mě nečeká nic dobrého. Spoustu lidí jsem...

GLOSA: Odpojit internet, nezapojit hlavu

sobota, 29. září 2018, 13:50

Žijeme v době bizárem obklopeni natolik, že už jsme si tak nějak přirozeně zvykli. Například v Brně si sednete na náměstí a když...

DRBNA VAŘÍ: Užijte si pozdní léto a pomalu přepněte na podzim…

čtvrtek, 20. září 2018, 19:30

Dnešní recepty v sobě skrývají chutě pozdního léta v podobě polévky z pečených rajčat a zároveň už nás sladkou tečkou díky...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Nedaleko Prahy hoří les ve skalách nad Vltavou, nejezdily vlaky

Nedaleko Libčic nad Vltavou u Prahy hoří les v těžko přístupném terénu. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, kvůli ohni nejezdily asi šest hodin vlaky na trati Praha-Děčín. S plameny bojoval i vrtulník, který kolem 17:30 odletěl, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Po 16:30 se podařilo dostat požár pod kontrolou.

Velký pátek: Křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Zažíváme nejtišší den v roce

Dnes je Velký pátek a křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Den přísného půstu je vzpomínáním na Kristovo utrpení a jeho vykupitelskou smrt. V katolických kostelech jsou obřady na památku jeho umučení a bohoslužby se konají také v evangelických sborech. Velký pátek je v Česku zároveň státním svátkem, lidé tak mají do Velikonočního pondělí čtyři dny volna v řadě.

FOTO: V Česku se objevily plyšové hračky, které jsou pro děti nebezpečné

Plyšoví pejsci, kteří dovedou i štěkat, mohou okouzlit nejedno dítě. Podle České obchodní inspekce (ČOI) jsou ale tyto dva konkrétní typy pro nejmenší děti nebezpečné. A to hned z několika důvodů.