Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Gastronomie

FOTO: Tvarůžkový festival navštívilo o víkendu rekordních 14 tisíc lidí

pondělí, 23. dubna 2018, 07:30KulturaGastronomieOlomoucko
 

Rekordních 14.000 lidí navštívilo o víkendu třetí ročník Tvarůžkového festivalu v historickém centru Olomouce. Návštěvníci si na festivalu koupili čtyři tuny Olomouckých tvarůžků, řekla vedoucí oddělení cestovního ruchu olomoucké radnice Karin...

 

Nejlevnější německý salám je kvalitnější než český

čtvrtek, 19. dubna 2018, 16:30ZdravíGastronomie
 

Časopis dTest přinesl srovnání levných potravin z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka. Cílem testu bylo poukázat na rozdílnou kvalitu chlazených a mražených výrobků, které jsou v dané kategorii nejlevnější. Předmětem srovnání byl točený...

 

Horní a Dolní náměstí budou patřit tvarůžkům, festival láká na bohatý program

čtvrtek, 12. dubna 2018, 21:00KulturaOlomouckoGastronomie
 

Celkem 5,5 tuny syrečků bude letos k dispozici návštěvníkům Tvarůžkového festivalu, který se uskuteční 21. a 22. dubna v historickém centru Olomouce. Tvarůžkové speciality budou lidem na třetím ročníku této akce nabízet tři desítky zástupců...

 

Instantní kakaa obsahují v průměru 75 procent cukru a jen 21 procent kakaa

čtvrtek, 12. dubna 2018, 20:30SpolečnostZdravíGastronomie
 

Na nápojích z instantního kakaa vyrostlo už několik generací dětí. Řada rodičů v tom vidí způsob, jak do dětí dostat potřebnou porci mléka a podpořit jejich pitný režim. Spotřebitelský časopis dTest otestoval 16 instantních kakaových nápojů s...

 

RECEPT: Víte, proč se na Velikonoce peče zrovna beránek?

sobota, 31. března 2018, 13:00SpolečnostGastronomie
 

K Velikonocům - nejdůležitějším křesťanským svátkům - neodmyslitelně patří pečení beránka. Proč se ale peče zrovna beránek? Jaká je jeho symbolika? A co dělat pro to, aby se hospodyňkám povedl na jedničku? 

 

V Olomouci se budou ochutnávat nejlepší světové velikonoční pokrmy v režii Filipa Sajlera

neděle, 25. března 2018, 10:00GastronomieOlomoucko
 

Blíží se čas Velikonoc a s těmi jsou kromě svátečních tradic a vítání jara spojeny také nejrůznější kulinářské speciality. Přijďte je ochutnat a potěšit tak své chuťové pohárky ve čtvrtek 29. nebo v pátek 30. března do luxusních prostor NH...

 

Podle testu jsou vejce v některých baleních prodávaných v Česku různě čerstvá

pondělí, 12. března 2018, 13:30SpolečnostGastronomie
 

Ještě nedávno měli čeští spotřebitelé obavy z nákupu vajec kvůli aféře s fipronilem. Ten se však v českých vejcích neprokázal, ta dovozová byla a jsou před puštěním do prodeje kontrolována. V každém případě slepičí vajíčka v jednu chvíli poměrně...

 

Pijete v zimě často bylinný čaj? Až třetina jich v testu neuspěla, obsahují pesticidy i jedovatý plevel

čtvrtek, 1. března 2018, 21:00SpolečnostGastronomie
 

Podle statistik se nejvíc bylinných čajů prodá od listopadu do února, kdy řádí virózy a nachlazení. Spotřebitelé oprávněně očekávají, že pití vylouhovaných bylinek jejich zdravotnímu stavu prospěje. Kvalitu použitých bylinek dTest otestoval a...

 

Největší ovoce na světě, půlkilové avokádo nebo cukrová třtina? Ochutnejte Afriku v Olomouci

středa, 21. února 2018, 15:00SpolečnostKulturaGastronomie
 

Už tuto neděli se v olomouckém coworkingovém centru Vault 42 na Koželužské 31 uskuteční akce s názvem Ochutnej Afriku. Zdarma budete moci ochutnat čerstvé i sušené exotické ovoce, oříšky, koření, kakaové boby a mnoho dalších specialit nejen z...

 

Průměrná cena oběda v restauracích stoupla i v Olomouci nad sto korun

pátek, 12. ledna 2018, 12:00Gastronomie
 

Moravané si letos za obědy opět výrazně připlatí. Jen za poslední rok totiž vzrostla průměrná útrata v moravských restauracích téměř o pět korun. Na mapě velkých měst už tedy není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu. Jako...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět v roce 2025

První vysokorychlostní tratě z Prahy-Běchovic do Poříčan a z Přerova do Ostravy se mají začít stavět v roce 2025, nádraží se letos opravují za miliardu korun. Taková témata projednával ministr dopravy Vladimír Kremlík s vedením Správy železniční dopravní cesty a generálním ředitelem Jiřím Svobodou.

Studené počasí končí, oteplí se. Bez deštníků se ale neobejdeme

Studené počasí s podprůměrnými teplotami, které panovalo v první polovině května, podle meteorologů pomalu končí. Pozvolna se bude oteplovat, nejvyšší denní teploty se mají příští týden pohybovat kolem dvaceti stupňů. I poslední květnový týden a v první polovině června by se teploty měly pohybovat kolem hodnot obvyklých pro toto období roku. Příští týden má ještě hodně pršet, někde i vydatně. V dalších týdnech bude srážek míň.

Zemanův tým odmítl další bezzásahové zóny

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana se dnes na zámku v Lánech zabýval kůrovcovou kalamitou i vodními stavbami na Labi. Kvůli napadení stromů kůrovcem odmítl snahy rozšiřovat takzvané bezzásahové zóny v národních parcích, což se týká především Šumavy. Kritizoval také odklad stavby plavebních stupňů Děčín a Přelouč, informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Schůzky u prezidenta se zúčastnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), jeho předchůdce ve funkci Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) a jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).