Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nejlepší historky z restaurací za uplynulý rok aneb Mileniálové útočí a z toho lososa je cítit ryba

 
středa, 2. ledna 2019, 21:00

Číšníci a kuchaři už jsou od svých hostů zvyklí na ledajaký podivný požadavek nebo chování. To ale neznamená, že je čas od času něco nezaskočí. Aranžování jídla na fotku na Instagram, přebalování nemluvněte uprostřed restaurace nebo krádež palmy - i letos bylo v českém pohostinství veselo. Historky z tuzemských restaurací od svých partnerů posbírala společnost Storyous.

Sociální sítě proměnily i chování hostů. Hodně z nich vyžaduje, aby jídlo dobře vypadalo na fotografii, a hned po jeho přinesení vytahují smartphony. Co na tom, že pokrm vystydne? Důležité je ho hezky nafotit, vyladit filtrem a pak už jen sbírat lajky na Instagramu.

Nejeden číšník už se setkal s žádostí, aby na focené jídlo nevrhal stín. Vegetariáni a vegani si zase často najdou cestu i do vyhlášených masových podniků, kde jejich požadavky zkouší trpělivost obsluhy. Obvykle začnou pochvalou, že jídlo vypadá skvěle. A pokračují tím, že by chtěli vyměnit šunku za avokádo a vejce za špenát.

Někteří hosté pak vedou přímo zdrcující atak proti logice. „Paní si objednala těstoviny s lososem – prakticky nedotčené jídlo prý vrátila, protože z něj cítila rybu,“ doplňuje Igor Třeslín ze Stoyrous.

Klasické české šetření

Do restaurací se našinec nechodí jen najíst, ale také posedět a popovídat si. Mnozí vůbec neváhají a ke stolu si přinesou vlastní lahvinku! U obsluhy si pak ještě vyžádají otvírák. U číšníků moc nejsou oblíbeni ani hosté, kteří si sice pobyt v restauraci očividně užívají, ovšem během několika hodin skvělé zábavy si objednají sklenku s vodou a jedinou misku polévky, o kterou se podělí v deseti. Samostatnou kapitolou jsou digitální nomádi, kterým vyhovuje pracovat v kavárně plné lidí – ovšem během celého dne stráveného u stolu si dají jediné kapučíno.

Nech vosu žít

Občas se klienti minou se samotným konceptem pohostinství. Veganská restaurace nabízela hostům i posezení na zahrádce. Jenže jednu skupinku strávníků tam začala obtěžovat neodbytná vosa. Hosty to rozčílilo natolik, že číšníkovi poručili, aby otravný hmyz zabil. To bylo samozřejmě striktně zamítnuto: toho bohdá nebude, aby byl ve veganské restauraci nějakému tvoru zkřiven vlásek!

Ukradli nám palmu!

Top oblíbenci všech provozovatelů jsou hosté, kterým se restaurace líbí natolik, že se její část rozhodnou přivlastnit. Běžně mizí ovocné dekorace smoothie barů. Mezi pravými a plastovými přitom nenechavci nečiní rozdíl, možná je tak doma místo nálože vitamínů čeká nepříjemné překvapení. Personál jedné restaurace se zase nestačil divit, když viděl hosta utíkat i s židlí, která na menu rozhodně nebyla. Krádeže pivních půllitrů a solniček jsou klasikou, ovšem když si zákazník osvojí i šestikilovou ozdobnou palmu, musí i zkušený personál takovou originalitu ocenit.

Já si jen přebalím dítě…

Restaurace se svým hostům obvykle snaží vycházet vstříc. Přibývají v nich koutky pro děti, často bývají tolerováni psi, obsluha zajistí třeba vázu pro darované květiny. „Občas ale i těm nejochotnějším číšníkům dojdou slova. Například jedna dáma prý začala přebalovat své dítě přímo na stole uprostřed plně obsazené restaurace,“ uzavírá Třeslín.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Kam dál?

Kapr na štědrovečerním menu? Dříve drahá záležitost

pondělí, 24. prosince 2018, 19:00

Štědrý den je dnem, na který se každý rok těší snad každé dítě. Pro dospělé to je sice nejdříve období velkého vánočního shonu,...

Konec tradičního vaječného likéru? Evropská unie v něm zakazuje...

úterý, 18. prosince 2018, 17:00

Pro někoho jde o nepostradatelnou součást svátečního popíjení, jiní se bez něj neobejdou při přípravě domácího cukroví, třeba...

Testy odhalily, že v bezlepkových těstovinách byl nalezen lepek

úterý, 18. prosince 2018, 15:00

Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové...

Globus v Olomouci otevřel novou moderní restauraci

středa, 28. listopadu 2018, 10:00

Poctivá kuchyně, pekárna, cukrárna i řeznictví a k tomu čerstvost a kvalita – to jsou prověřené kvality hypermarketů Globus, ve...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Jan Ciglbauer: Čeští vojáci ve světové válce zažili mnoho hrůz a utrpení, ale vykonali také spoustu hrdinství

Český voják ve službách rakousko-uherské armády… Řada lidí si okamžitě představí slavného Švejka, což je ale dle slov spisovatele a badatele Jana Ciglbauera vůči našim předkům křivda. Kdo skutečně byli takzvaní jednadevadesátníci? Odpověď přináší nová Ciglbauerova kniha.

Za požár Severochemy může podle policie zaměstnanec. Chtěl si odčerpat chemikálii, hrozí mu osm let

Policie zahájila trestní stíhání muže, který podle jejích závěrů zavinil rozsáhlý požár liberecké Severochemy z 29. května 2017. Podle znaleckých posudků si zaměstnanec chtěl odčerpat chemikálii, kvůli tomu ale došlo k výboji a rozsáhlému požáru. Na posun v případu jako první upozornila TV Nova.

Brno chce mít postavenou halu pro případné mistrovství světa v hokeji v roce 2024

Brno chce pořádat mistrovství světa v hokeji v roce 2024. Město i kraj podepsali tento týden memorandum o spolupráci se státem na společném financování. Zatím však není určené, kdo kolik přispěje.