Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Skočte si po Vánocích na skok do Asie

 
pátek, 4. ledna 2019, 20:30

Po svátcích plných chlebíčků s vlašákem, kachen a knedlíků, řízků a salátů nebo kdoví,čeho dalšího, si dáme změnu a posuneme se směrem do Asie. Den před Silvestrem jsem se jala vytvářet bochánky Bao z kynutého těsta, které se dělají na páře a jsou lehčí než obláček. Na naší nečekané silvestrovské party, kdy nás místo tří bylo ve finále deset, padly za vlast rychleji než rychle.

Dělala jsem je plněné mletým masem se zázvorem a všichni si je moc pochvalovali. Tím pádem se s vámi musím podělit o recept. Zajděte si do obchodu pro sušené droždí, nachystejte pařáček a vyhraďte si tak tři hodiny času. Budou stát za to úsilí! #vyzkousenozavas 

Na bochánky budete potřebovat: 
170 g hladké mouky
100 ml mléka
1 lžičky instantního droždí
1,5 lžíce cukru
1 lžičku soli
půl lžičky kypřícího prášku
1 a ¼ lžíce másla
trochu neutrálního oleje na potírání

V originálním receptu, který jsem našla, je místo másla sádlo, sušené mléko a voda, ale kouzlila jsem dle sebe a výsledek byl autentický i tak.

Smíchejte si všechny sypké ingredience a máslo rozpusťte v mléce, které dáte hřát, aby bylo vlažné. Do směsi si udělejte důlek a vlijte mléko s máslem, promíchejte a jakmile budete mít tužší těsto, začněte je hníst na válu (lince, kdekoli). Věnujte mu tak 10 minut času poctivého hnětení, díky němu začne pracovat lepek a také kvasnice se připraví na svou další důležitou práci. Po těch deseti minutách vložte těsto do mísy vymaštěné trochou oleje a nechejte hodinu zakryté pracovat. Po hodině těsto znovu prohněťte, rozdělte na dvě poloviny a následně odkrajujte kousky o váze cca 25 g, které vytvarujte do kuličky a zase je nechejte pod utěrkou odpočívat, dejte jim aspoň půl hodiny. Každou z kouliček o velikosti golfového míčku následně rozplácněte do placky a rozválejte na průměr cca 10 cm. A abyste nebyli překvapeni, pro změnu nechejte odpočívat, aby trošku nakynuly a ve finále byly hezky obláčkovité a lehounké. Teď už následuje ta zábavná část, kdy si nachystejte pařáček a k ruce olej. Bochánky se budou dělat na pařáčku na pečicím papíře, každý zlehka namažte olejem, přeložte napůl a dejte napařovat. Po 10 minutách máte hotovo a smějou se na vás krásně nadýchané bochánky Bao, které můžete naplnit čímkoli, co máte rádi. 

Já je plnila mletým masem se zázvorem a koriandrem, recept vám napíšu hned níže. 

Budete potřebovat:
500 g mletého masa (jestli hovězí nebo vepřové nechám na vás)
3 stroužky česneku
3 lžičky nastrouhaného zázvoru
lžičku sezamového oleje
3 jarní cibulky
2 mrkve
okurek
bílou ředkev
arašídy
lžíci hoisin omáčky
2 lžíce sojové omáčky
hrst nasekaného koriandru
chilli papričku (kdo má rád ostré)

Mleté maso orestujte společně se zázvorem a česnekem na sezamovém oleji, přidejte jarní cibulky nakrájené na kousky, sojovou omáčku i hoisin a opékejte. (Pokud by se vám zdálo, že je potřeba více oleje, přidejte normální - např. slunečnicový, sezamový má velmi výraznou chuť a byl by moc cítit). Jak budete mít hotovo, naplňte bochánky a nahoru nasypejte koriandr. Ještě doporučuji přidat nahoru na tenoučké nudličky nakrájenou mrkev, bílou ředkev, okurku a samozřejmě nasekané arašídy.

Napsal(a) Drbna Foodblogerka | Foto pixabay.com

Kam dál?

Podkova se na konci roku uzavřela, v prostorách vznikne nová...

čtvrtek, 3. ledna 2019, 18:00

Restaurace Podkova, která byla vyhledávaná hosty hlavně přes obědy, s úderem Nového roku zavřela. Na místě však bude zanedlouho...

Nejlepší historky z restaurací za uplynulý rok aneb Mileniálové útočí...

středa, 2. ledna 2019, 21:00

Číšníci a kuchaři už jsou od svých hostů zvyklí na ledajaký podivný požadavek nebo chování. To ale neznamená, že je čas od času...

Kapr na štědrovečerním menu? Dříve drahá záležitost

pondělí, 24. prosince 2018, 19:00

Štědrý den je dnem, na který se každý rok těší snad každé dítě. Pro dospělé to je sice nejdříve období velkého vánočního shonu,...

Konec tradičního vaječného likéru? Evropská unie v něm zakazuje...

úterý, 18. prosince 2018, 17:00

Pro někoho jde o nepostradatelnou součást svátečního popíjení, jiní se bez něj neobejdou při přípravě domácího cukroví, třeba...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Jak bydlí Češi v regionech? Nejspokojenější jsou v obcích do tisíc obyvatel

Rozdíly mezi kraji panují především s ohledem na typ bydlení. Zatímco ve Středočeském nebo Zlínském kraji (46 %) převažuje bydlení ve vlastním rodinném domě, pronájmy vedou naopak v Praze (35 %), v Královehradecku žije téměř pětina obyvatel v bytě či domě u příbuzných nebo známých (17 %). Z hlediska spokojenosti s bydlením se rozdíly projevují spíše v souvislosti s velikostí obce. Nejvíce spokojení jsou se svým bydlením lidé žijící mimo Prahu, zejména ti z malých obcí. To a mnohé další vyplývá z výzkumu společnosti Ekonomické stavby, kterého se zúčastnilo více než tisíc respondentů.

DRBNA NA CESTÁCH: 3500 tun křišťálu, zlatem protkaný závěs a 1100 místností. Takhle si žil rumunský diktátor

Tří miliony tun mramoru, 3500 tun křišťálu na 480 lustrech a 1400 stropních světlech a mnoha zrcadlech a také 5500 tisíce tun betonu. To je jen krátký výčet materiálu, který byl použit při stavbě paláce pro bývalého rumunského diktátora Ceaușesca. Dnes druhá největší administrativní stavba na světě slouží jako budova parlamentu. A právě na honosný palác, který najdete v centru Bukurešti, se zaměříme v dnešním dílem Drbny na cestách.

Den s terénními pracovnicemi: Je výhodnější vyměnit jehlu, než léčit žloutenku

Den jsem strávil s terénními pracovnicemi Helenou a Ilonou ze Společnosti Podané ruce. Nejen u sbírání použitých injekčních stříkaček jsme si povídali třeba o tom, které nelegální drogy jsou v Olomouci nejrozšířenější, kde se v Olomouci nachází nejvíc použitých stříkaček a proč je dobré uživatelům drog jehly měnit.