Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Skočte si po Vánocích na skok do Asie

 
pátek, 4. ledna 2019, 20:30

Po svátcích plných chlebíčků s vlašákem, kachen a knedlíků, řízků a salátů nebo kdoví,čeho dalšího, si dáme změnu a posuneme se směrem do Asie. Den před Silvestrem jsem se jala vytvářet bochánky Bao z kynutého těsta, které se dělají na páře a jsou lehčí než obláček. Na naší nečekané silvestrovské party, kdy nás místo tří bylo ve finále deset, padly za vlast rychleji než rychle.

Dělala jsem je plněné mletým masem se zázvorem a všichni si je moc pochvalovali. Tím pádem se s vámi musím podělit o recept. Zajděte si do obchodu pro sušené droždí, nachystejte pařáček a vyhraďte si tak tři hodiny času. Budou stát za to úsilí! #vyzkousenozavas 

Na bochánky budete potřebovat: 
170 g hladké mouky
100 ml mléka
1 lžičky instantního droždí
1,5 lžíce cukru
1 lžičku soli
půl lžičky kypřícího prášku
1 a ¼ lžíce másla
trochu neutrálního oleje na potírání

V originálním receptu, který jsem našla, je místo másla sádlo, sušené mléko a voda, ale kouzlila jsem dle sebe a výsledek byl autentický i tak.

Smíchejte si všechny sypké ingredience a máslo rozpusťte v mléce, které dáte hřát, aby bylo vlažné. Do směsi si udělejte důlek a vlijte mléko s máslem, promíchejte a jakmile budete mít tužší těsto, začněte je hníst na válu (lince, kdekoli). Věnujte mu tak 10 minut času poctivého hnětení, díky němu začne pracovat lepek a také kvasnice se připraví na svou další důležitou práci. Po těch deseti minutách vložte těsto do mísy vymaštěné trochou oleje a nechejte hodinu zakryté pracovat. Po hodině těsto znovu prohněťte, rozdělte na dvě poloviny a následně odkrajujte kousky o váze cca 25 g, které vytvarujte do kuličky a zase je nechejte pod utěrkou odpočívat, dejte jim aspoň půl hodiny. Každou z kouliček o velikosti golfového míčku následně rozplácněte do placky a rozválejte na průměr cca 10 cm. A abyste nebyli překvapeni, pro změnu nechejte odpočívat, aby trošku nakynuly a ve finále byly hezky obláčkovité a lehounké. Teď už následuje ta zábavná část, kdy si nachystejte pařáček a k ruce olej. Bochánky se budou dělat na pařáčku na pečicím papíře, každý zlehka namažte olejem, přeložte napůl a dejte napařovat. Po 10 minutách máte hotovo a smějou se na vás krásně nadýchané bochánky Bao, které můžete naplnit čímkoli, co máte rádi. 

Já je plnila mletým masem se zázvorem a koriandrem, recept vám napíšu hned níže. 

Budete potřebovat:
500 g mletého masa (jestli hovězí nebo vepřové nechám na vás)
3 stroužky česneku
3 lžičky nastrouhaného zázvoru
lžičku sezamového oleje
3 jarní cibulky
2 mrkve
okurek
bílou ředkev
arašídy
lžíci hoisin omáčky
2 lžíce sojové omáčky
hrst nasekaného koriandru
chilli papričku (kdo má rád ostré)

Mleté maso orestujte společně se zázvorem a česnekem na sezamovém oleji, přidejte jarní cibulky nakrájené na kousky, sojovou omáčku i hoisin a opékejte. (Pokud by se vám zdálo, že je potřeba více oleje, přidejte normální - např. slunečnicový, sezamový má velmi výraznou chuť a byl by moc cítit). Jak budete mít hotovo, naplňte bochánky a nahoru nasypejte koriandr. Ještě doporučuji přidat nahoru na tenoučké nudličky nakrájenou mrkev, bílou ředkev, okurku a samozřejmě nasekané arašídy.

Napsal(a) Drbna Foodblogerka | Foto pixabay.com
 


 

Kam dál?

Podkova se na konci roku uzavřela, v prostorách vznikne nová...

čtvrtek, 3. ledna 2019, 18:00

Restaurace Podkova, která byla vyhledávaná hosty hlavně přes obědy, s úderem Nového roku zavřela. Na místě však bude zanedlouho...

Nejlepší historky z restaurací za uplynulý rok aneb Mileniálové útočí...

středa, 2. ledna 2019, 21:00

Číšníci a kuchaři už jsou od svých hostů zvyklí na ledajaký podivný požadavek nebo chování. To ale neznamená, že je čas od času...

Kapr na štědrovečerním menu? Dříve drahá záležitost

pondělí, 24. prosince 2018, 19:00

Štědrý den je dnem, na který se každý rok těší snad každé dítě. Pro dospělé to je sice nejdříve období velkého vánočního shonu,...

Konec tradičního vaječného likéru? Evropská unie v něm zakazuje...

úterý, 18. prosince 2018, 17:00

Pro někoho jde o nepostradatelnou součást svátečního popíjení, jiní se bez něj neobejdou při přípravě domácího cukroví, třeba...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Jaké jsou nejčastější omyly při reklamacích?

Reklamace patří k nejčastěji uplatňovaným a také nejdůležitějším spotřebitelským právům. Pravidla pro uplatňování takzvaných práv z vadného plnění však nejsou jednoduchá a zákazníci v nich často tápou. S jakými omyly se ve spotřebitelské poradně dTestu nejčastěji setkávají?

Sněhový Krakonoš je letos v Jilemnici bez kalhot a kabátu

Jednoho z největších sněhových Krakonošů za poslední léta vytvořil výtvarník Josef Dufek se dvěma pomocníky na náměstí v krkonošské Jilemnici. Na výšku má mezi sedmi a osmi metry. Od svých předchůdců se liší i tím, že je "nahý", jen s botami. „Nemá pumpky ani kabát, řekl Dufek.

Knihy ruských autorů nabízejí Čechům „alternativní pravdu“. Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina?

V České republice vloni vyšlo přes patnáct tisíc knižních titulů. V záplavě nově vydané literatury se texty ruských autorů zaměřených na specifický výklad moderní historie ztrácejí. Přesto stojí za pozornost. Takto na sebe například v pražských ulicích polepenými tramvajemi upozorňuje kniha Nikolaje Viktoroviče Starikova „Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina“.