Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Skočte si po Vánocích na skok do Asie

 
pátek, 4. ledna 2019, 20:30

Po svátcích plných chlebíčků s vlašákem, kachen a knedlíků, řízků a salátů nebo kdoví,čeho dalšího, si dáme změnu a posuneme se směrem do Asie. Den před Silvestrem jsem se jala vytvářet bochánky Bao z kynutého těsta, které se dělají na páře a jsou lehčí než obláček. Na naší nečekané silvestrovské party, kdy nás místo tří bylo ve finále deset, padly za vlast rychleji než rychle.

Dělala jsem je plněné mletým masem se zázvorem a všichni si je moc pochvalovali. Tím pádem se s vámi musím podělit o recept. Zajděte si do obchodu pro sušené droždí, nachystejte pařáček a vyhraďte si tak tři hodiny času. Budou stát za to úsilí! #vyzkousenozavas 

Na bochánky budete potřebovat: 
170 g hladké mouky
100 ml mléka
1 lžičky instantního droždí
1,5 lžíce cukru
1 lžičku soli
půl lžičky kypřícího prášku
1 a ¼ lžíce másla
trochu neutrálního oleje na potírání

V originálním receptu, který jsem našla, je místo másla sádlo, sušené mléko a voda, ale kouzlila jsem dle sebe a výsledek byl autentický i tak.

Smíchejte si všechny sypké ingredience a máslo rozpusťte v mléce, které dáte hřát, aby bylo vlažné. Do směsi si udělejte důlek a vlijte mléko s máslem, promíchejte a jakmile budete mít tužší těsto, začněte je hníst na válu (lince, kdekoli). Věnujte mu tak 10 minut času poctivého hnětení, díky němu začne pracovat lepek a také kvasnice se připraví na svou další důležitou práci. Po těch deseti minutách vložte těsto do mísy vymaštěné trochou oleje a nechejte hodinu zakryté pracovat. Po hodině těsto znovu prohněťte, rozdělte na dvě poloviny a následně odkrajujte kousky o váze cca 25 g, které vytvarujte do kuličky a zase je nechejte pod utěrkou odpočívat, dejte jim aspoň půl hodiny. Každou z kouliček o velikosti golfového míčku následně rozplácněte do placky a rozválejte na průměr cca 10 cm. A abyste nebyli překvapeni, pro změnu nechejte odpočívat, aby trošku nakynuly a ve finále byly hezky obláčkovité a lehounké. Teď už následuje ta zábavná část, kdy si nachystejte pařáček a k ruce olej. Bochánky se budou dělat na pařáčku na pečicím papíře, každý zlehka namažte olejem, přeložte napůl a dejte napařovat. Po 10 minutách máte hotovo a smějou se na vás krásně nadýchané bochánky Bao, které můžete naplnit čímkoli, co máte rádi. 

Já je plnila mletým masem se zázvorem a koriandrem, recept vám napíšu hned níže. 

Budete potřebovat:
500 g mletého masa (jestli hovězí nebo vepřové nechám na vás)
3 stroužky česneku
3 lžičky nastrouhaného zázvoru
lžičku sezamového oleje
3 jarní cibulky
2 mrkve
okurek
bílou ředkev
arašídy
lžíci hoisin omáčky
2 lžíce sojové omáčky
hrst nasekaného koriandru
chilli papričku (kdo má rád ostré)

Mleté maso orestujte společně se zázvorem a česnekem na sezamovém oleji, přidejte jarní cibulky nakrájené na kousky, sojovou omáčku i hoisin a opékejte. (Pokud by se vám zdálo, že je potřeba více oleje, přidejte normální - např. slunečnicový, sezamový má velmi výraznou chuť a byl by moc cítit). Jak budete mít hotovo, naplňte bochánky a nahoru nasypejte koriandr. Ještě doporučuji přidat nahoru na tenoučké nudličky nakrájenou mrkev, bílou ředkev, okurku a samozřejmě nasekané arašídy.

Napsal(a) Drbna Foodblogerka | Foto pixabay.com

Kam dál?

Podkova se na konci roku uzavřela, v prostorách vznikne nová...

čtvrtek, 3. ledna 2019, 18:00

Restaurace Podkova, která byla vyhledávaná hosty hlavně přes obědy, s úderem Nového roku zavřela. Na místě však bude zanedlouho...

Nejlepší historky z restaurací za uplynulý rok aneb Mileniálové útočí...

středa, 2. ledna 2019, 21:00

Číšníci a kuchaři už jsou od svých hostů zvyklí na ledajaký podivný požadavek nebo chování. To ale neznamená, že je čas od času...

Kapr na štědrovečerním menu? Dříve drahá záležitost

pondělí, 24. prosince 2018, 19:00

Štědrý den je dnem, na který se každý rok těší snad každé dítě. Pro dospělé to je sice nejdříve období velkého vánočního shonu,...

Konec tradičního vaječného likéru? Evropská unie v něm zakazuje...

úterý, 18. prosince 2018, 17:00

Pro někoho jde o nepostradatelnou součást svátečního popíjení, jiní se bez něj neobejdou při přípravě domácího cukroví, třeba...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

KOMENTÁŘ: Rychlý internet v obcích? Memorandum obcí nad Prahou ukazuje, jak na to

Všichni se shodují na tom, že rychlý a stabilní internet bude vytvářet základ naší konkurenceschopnosti v následující dekádě. Ale nejen to… Rychlý internet je také klíčovým pilířem pro vyrovnávání příjmových disproporcí mezi jednotlivými regiony. V analogovém světě je vzdálenost hlavní bariérou mobility na trhu práce, v digitálním světě ale tato bariéra padá. Takže otázka zní: Jak přivést do menších obcí rychlý a stabilní internet?

Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit.

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters. Vítězství SDF znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku. Někteří reportéři ale přesto z oblasti hlásí další střelbu.