Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Špekové knedlíky i pro ty, co špek zrovna nemusí

 
pátek, 1. února 2019, 20:30

Než jsem se ke špeku „projedla“ a začala ho v kuchyni používat častěji než nikdy, pár let mi to trvalo. Teď patří slanina i špek mezi ingredience, kterých si cením, protože jak se říká, tuk je nositelem chuti! A co si budeme povídat, právě teď je ideální počasí na ta všechna hutná těžká jídla v podobě krémových omáček všeho druhu, ke kterým se hodí právě špekový knedlík.

 Přináším vám recept s variantou politou máslem a parmazánem a přílohy v podobě čerstvého bílého zelí s lehkou zálivkou, ale samozřejmě je můžete dát ke spoustě klasických omáček a jídel. Např. ke králíkovi s hořčično-smetanovou omáčkou, kterého dělal o víkendu můj muž byly úplně top!

Na špekové knedlíky budete potřebovat:
5 starších kaiserek
150 g slaniny vcelku
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
pořádnou hrst pažitky
1 cibuli
100 ml mléka

Slaninu nakrájejte na kousky a opražte na pánvičce, následně ji dejte stranou a opečte cibulku. Mezitím si nakrájejte pečivo na malé kousky, zalijte mlékem, přidejte nasekanou pažitku, slaninu i s cibulkou, osolte, opepřete a zasypte moukou. Přidejte vyšlehaná vejce a vše dobře promíchejte. Z těsta tvarujte navlhčenýma rukama kuličky velikosti menší dlaně a vařte v osolené vodě 10 minut.

Na zelný salát si připravte
Hlávku bílého zelí
1 dcl vinného octa
2 dcl stolního oleje (nejlépe slunečnicového)
kmín
sůl
parmazán

Zelí si nakrájejte na drobné proužky, promíchejte s octem, olejem, osolte a přidejte kmín. Nechejte chvíli zaležet v lednici, ať se chutě propojí. Podávejte se špekovými knedlíky politými rozpuštěným máslem a parmazánem. 

Dobrou chuť a nezmrzněte!  

Napsal(a) Drbna Foodblogerka

Kam dál?

FOTO/VIDEO: Afriku přišly na Floru ochutnat davy. Podívejte se, co...

neděle, 27. ledna 2019, 18:00

V neděli 27. ledna patřil pavilon E v areálu Výstaviště Flora Africe. Virunga, která trhy pořádá, vozí organickou fairtrade...

DRBNA VAŘÍ: Mexické kuřecí fajitas se žlutým melounem

pátek, 18. ledna 2019, 20:30

Mám ráda jídla, která u stolu lidi sbližují. Možná si teď představujete romantiku typu Lady a Trump, jednoho dlooouhého makaronu...

DRBNA VAŘÍ: Skočte si po Vánocích na skok do Asie

pátek, 4. ledna 2019, 20:30

Po svátcích plných chlebíčků s vlašákem, kachen a knedlíků, řízků a salátů nebo kdoví,čeho dalšího, si dáme změnu a posuneme se...

Podkova se na konci roku uzavřela, v prostorách vznikne nová...

čtvrtek, 3. ledna 2019, 18:00

Restaurace Podkova, která byla vyhledávaná hosty hlavně přes obědy, s úderem Nového roku zavřela. Na místě však bude zanedlouho...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Focení samotné je jednoduché. Těžší je dostat do tváře modelky výraz, říká Richard Nowak

Před objektivem Richarda Nowaka stála už řada celebrit. O kvalitách tohoto budějckého profíka tak nemusí být vedené dlouhé řeči. Kromě krásných módních fotek už ale nějakou dobu pracuje na projektu s názvem Anonymous. Co je to za projekt? A jaké fotografie v něm najdeme?

Do ochranné budovy kolem reaktoru nahnali 45 tun vzduchu. Temelín tak prošel bezpečnostní zkouškou

Ochranná budova kolem reaktoru splňuje všechna kritéria těsnosti. Takový je výsledek důležité bezpečnostní zkoušky, kterou dnes ráno na odstaveném prvním bloku dokončili technici v Jaderné elektrárně Temelín.

Plzeň vybavila vyřazenými počítači učebnu pro chudé děti v Keni

Plzeň darovala přes 70 vyřazených funkčních počítačů, komponenty pro datovou síť, kabely, flash disky a sluchátka do Keni. Poslouží komunitnímu centru Ostrov Naděje, které se stará o 500 dětí a studentů z velmi chudých poměrů. Centrum vybudovala obecně prospěšná společnost Centrum Narovinu, jejíž aktivity sahají do roku 1995. Díky počítačům z Plzně mohla vzniknout zcela nová učebna, informovala ČTK mluvčí magistrátu Eva Barborková.