Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Velikonoční klasika v podobě nádivky a třímlékový dort „Tres leches“

 
neděle, 21. dubna 2019, 18:00

Nádivky miluju a ta velikonoční, plná zelených bylinek a špenátu, je něco pro mě. Do nádivky dává každý jiné maso, já ji budu dělat se slaninou a trochou kuřete. K ní se chystám letos upéct kuře a brambory lehce rozmáčknuté v troubě s tymiánem a už teď se na to jídlo šíleně těším.

K Velikonocům patří také něco sladkého, a tak jsem se rozhodla, že budu péct. Dorty potahované fondánem se spoustou barevných vajíček a zajíčků sice vypadají skvěle, ale co si budem…, na fondán nemám nervy a kdoví, jak by to dopadlo. Takže jsem pátrala a pátrala a našla dort, u kterého jsem si řekla, že ho určitě zvládnu. Navíc je v něm mango a koriandr a protože jsou obě tyhle suroviny u nás doma jedním slovem láska, šupala jsem bez rozmýšlení nakupovat potřebné ingredience.

Na velikonoční nádivku potřebujete:

6-7 plátků toustového chleba nebo 6 rohlíků (nejlépe den starých)
300 g kuřecího masa
150 g slaniny
130 g másla
6 vajec
400 ml mléka
dvě hrsti listového špenátu
hrst petrželky
hrst pažitky
muškátový oříšek
sůl, pepř
máslo na vymazání pekáčku a strouhanka na vysypání

Utřete máslo se špetkou soli a až vám zesvětlá, přimíchejte žloutky a třete do pěny. Přidejte maso uvařené a nakrájené na kostičky, vypraženou slaninu i nasekané bylinky. V druhé míse mezitím zalijte pečivo nakrájené na kostičky mlékem a rychle promíchejte, ať se dostane na všechny kostičky a pěkně zvlhnou. Směs pečiva s mlékem přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi, přidejte trošinku nastrouhaného muškátového oříšku. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Ušlehejte si bílky se špetkou soli a jakmile budou tuhé, opatrně je vmíchejte do mísy s masem, žloutky a pečivem. Směs pečte v nižším pekáčku vymazaném máslem a vysypaném strouhankou asi 40 minut a zkontrolujte si špejlí, jestli máte hotovo.

Třímlékový dort

Jak už jsem psala nahoře, třímlékový dort jsem se rozhodla upéct okamžitě, jak jsem uviděla v kuchařce recept na něj a přečetla si „mango a koriandr“. A zase, tak jako vždy, když přidávám recept s koriandrem, rovnou píšu – kdo ho nemáte rádi, prostě ho tam nedávejte nebo ho zkuste nahradit třeba mátou nebo meduňkou, myslím, že to bude taky moc dobré.

Kouzlo třímlékového dortu spočívá v tom, že je těsto doslova prolito a nacucáno směsí tří druhů mléka – kondenzovaného, sladkého kondenzovaného a trochou smetany. Chvíli jsem si nedokázala představit, jak to bude dort cucat a v hlavě mi okamžitě běžel hororový scénář, jak se bude rozpadat, ale dort už je v chladničce a těsto je krásně nacucané a skvělé.

Na dort potřebujete:

Korpus:

5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
140 g cukru krupice
170 g hladké mouky
vanilkový cukr (NE vanilinový, ale vanilkový)
lžička a půl prášku do pečiva
80 ml mléka

Mléčný sirup:
Plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Plechovka kondenzovaného mléka
100 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:
300 ml šlehačky
ztužovač šlehačky
zralé mango
čerstvé lístky koriandru (máty, meduňky)

V prvé řadě si předehřejte troubu na 180 °C. V míse šlehejte žloutky společně s cukrem, dokud se vám nezačne v míse tvořit hladká směs, která má konzistenci skoro jako pěna. Přilijte mléko, přidejte mouku, kterou jste si proseli přes jemné sítko a promíchali s práškem do pečiva. Následně přidejte sníh z bílků, které jste si vyšlehali v druhé míse se špetkou cukru a opatrně vmíchejte do směsi. Nalijte do dortové formy o průměru 23 cm a dejte péct na cca 25 minut. Jestli je těsto hotové poznáte po zapíchnutí špejle, pokud ji vytáhnete a je suchá, máte hotovo.

Korpus nechejte vychladnout a mezitím smíchejte dohromady všechna mléka na mléčný sirup. Jakmile korpus vychladne, rozřízněte ho napůl a zlehka propíchejte vidličkou, přemistěte na tác nebo kamkoli, kde může „cucat“ mléčnou směs. Nalijte na obě části mléčnou směs a nechejte ideálně přes noc odpočívat v lednici.

Ráno si pak už jen vyšleháte šlehačku s trochou ztužovače, dávám cca půl balíčku a nakrájejte si zralé mango. (Že je mango zralé poznáte podle toho, že když ho zmáčknete, není tvrdé jako brok, ale měkčí, např jako šťavnatá zralá meruňka, která už to má za pár. Tvrdá manga nekupovat, akorát budete nešťastní a nebudou vám chutnat.) Korpus si vložte zase do dortové formy, bude vám pak celý dort držet lépe tvar a ještě ho potřebujeme dát chladit do ledničky, ať ztuhne.

Na spodní vrstvu korpusu napřed naskládejte kostičky manga a potom přidejte pořádnou vrstvu šlehačky, pak přiklopte vrchní vrstvou korpusu a na tu dejte napřed šlehačku a následně ozdobte kousky manga a lístky koriandru.

Hezké Velikonoce!

Napsal(a) Drbna foodblogerka

Kam dál?

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

sobota, 16. března 2019, 19:00

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč...

FOTO: Pronikněte do tajů vaření litovelského piva

čtvrtek, 14. března 2019, 17:00

Na začátku mé exkurze do útrob litovelského pivovaru za poznáním vaření litovelského piva se setkávám s dvěma důležitými muži –...

DRBNA VAŘÍ: Holky, hubneme do jarních šatů!

pátek, 1. března 2019, 20:30

Venku to chvílemi vypadá už docela jarně, taky vás to sluníčko tak nabíjí pozitivní energií? Mě osobně už pomalu ale jistě...

Desítky kilogramů polského masa se salmonelou snědli ve školách i...

čtvrtek, 21. února 2019, 17:37

Státní veterinární správa dnes uveřejnila místa, kam se dostalo nebezpečné polské maso s obsahem salmonely. Některé maso se...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Hybridní autobusy testují Praha a Pardubice, Plzeň neuspokojily

V městské hromadné dopravě krajských měst přibývá v posledních letech vozů využívajících alternativní pohon. Dopravní podniky pořizují zejména elektromobily nebo vozy na stlačený zemní plyn (CNG), které jsou nízkoemisní a nahrazují část autobusů s naftovými motory. V případě trolejbusů provozují takzvané parciální vozy, které dokážou ujet část trasy na baterii. Praha v pondělí cestujícím představí hybridní autobus, který kombinuje spalovací motor s elektromotorem. Hybridní autobus testuje i dopravní podnik v Pardubicích, v minulosti ho zkoušela Plzeň, úspora paliva ale nesplnila její očekávání.

Nerad odmítám lidi, ale den má bohužel jen 24 hodin, říká budějcký trenér Dominik Kodras

Na trénování "obyčejných lidí" už mu nezbývá čas. Spolu se svým týmem se plně věnuje profesionálním sportovcům. Pod rukama už mu prošla taková jména jako Jirka Novotný, Milan Gulaš, Tomáš Sivok nebo Roman Will. I když je budějčák Dominik Kodras na první pohled sympaťák, v posilovně z něj jde strach. Výsledky se pak ale zaručeně dostaví.

Varování před nebezpečnými dětskými cyklovozíky

Převážení malého dítěte v přívěsném vozíku za jízdním kolem by měla být jedna z nejbezpečnějších variant, jak ho brát na cyklotúru. Jaká je realita? Spotřebitelská organizace dTest otestovala 11 modelů cyklovozíků, pět z nich v testu propadlo. Nedostatky se týkaly praktických zkoušek v terénu, složitého sestavování, nepohodlí, bezpečnostních rizik a obsahu nežádoucích chemikálií.