Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Velký test ruských zmrzlin odhalil jen jednoho nepoctivce

 
středa, 10. července 2019, 21:00

Horké letní počasí dělá radost výrobcům zmrzlin a nanuků. K těm nejtradičnějším patří ruská zmrzlina - smetanový mražený krém vložený mezi dvě oplatky. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 11 vzorků těchto zmrzlin, aby prověřil jejich kvalitu. V laboratoři dTest zkoumal čistotu mléčného tuku, množství obsaženého cukru a rychlost odtávání zmrzliny. Až na jednoho nepoctivce získaly výrobky celkově dobré nebo velmi dobré hodnocení.

V Rusku se sendvičová zmrzlina vyrábí od třicátých let 20. století, po válce se stala žádaným exportním artiklem a dovážela se i do Československa. A označení původu se stalo synonymem pro celý zmrzlinový druh, bez ohledu na místo výroby. „Pro testování se nám podařilo sehnat 11 zmrzlin, devět z nich bylo českého původu, jedna polská a jedna litevská. Ruský výrobek se nám bohužel nepodařilo sehnat ani v prodejně s ruskými specialitami,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

Základem smetanové zmrzliny je mléčný tuk. Zmrzlinová vyhláška říká, že smetanový mražený krém musí obsahovat nejméně 8 % mléčného tuku. Této podmínce testované smetanové zmrzliny vyhověly – obsahovaly od 8,1 % do 14,4 % mléčného tuku. K obsahu cukru ve zmrzlinách se česká vyhláška nevyjadřuje. Průměrně můžeme v ruské zmrzlině počítat s necelými 17 % cukru.

Zmrzlinová vyhláška zároveň ve smetanových mražených krémech zakazuje přítomnost rostlinných olejů. „V laboratoři jsme odhalili problém u zmrzliny Kaufland/K-Classic Moroženoje. Ve 100 g obsahovala 9,9 g tuku, z toho 1,8 g tuků rostlinných. Výrobce ji přitom deklaruje jako smetanový mražený krém. Za klamání zákazníků si proto odnesla celkově nedostatečnou známku. Kvůli porušení legislativy jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k prověření a nápravě,“ říká Hana Hoffmannová.

Koupené zmrzliny byly většinou postaveny na smetaně, ve dvou případech výrobci použili máslo. V jednom případě výrobce použil kokosový tuk, ale poctivě ho přiznal na obalu a zmrzlinu neoznačil jako smetanový krém.

Hrozí, že se zmrzlina rozpustí dříve, než ji stihnete sníst? dTest podrobil zmrzliny také odtávacímu testu. Ruské zmrzliny překvapily příkladnou stabilitou. Během prvních patnácti minut z deseti zmrzlin neubylo vůbec nic. Jedenáctá zmrzlina začala odtávat trochu dříve; pravděpodobně proto, že neobsahovala stabilizátory jako karubin nebo guarovou gumu. 

Součástí hodnocení výrobků byla také kontrola informací na obalech, zejména výživových údajích. Na obalech tří výrobků byly nepřesné údaje o cukru; množství tuku výrobci uváděli správně. „Dále nás zajímalo, zda mražený krém obsahuje glukózový sirup, stabilizátory, škrob a přírodní aromata. Při hledání co nejčistšího složení jsme byli trochu zklamaní. Zmrzlinu zcela podle našich představ - tedy bez glukózového sirupu, stabilizátorů, škrobu a s přírodními aromaty - jsme mezi testovanými vzorky nenašli,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

Tisková zpráva

Kam dál?

DRBNA VAŘÍ: Velikonoční klasika v podobě nádivky a třímlékový dort...

neděle, 21. dubna 2019, 18:00

Nádivky miluju a ta velikonoční, plná zelených bylinek a špenátu, je něco pro mě. Do nádivky dává každý jiné maso, já ji budu...

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

sobota, 16. března 2019, 19:00

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč...

FOTO: Pronikněte do tajů vaření litovelského piva

čtvrtek, 14. března 2019, 17:00

Na začátku mé exkurze do útrob litovelského pivovaru za poznáním vaření litovelského piva se setkávám s dvěma důležitými muži –...

DRBNA VAŘÍ: Holky, hubneme do jarních šatů!

pátek, 1. března 2019, 20:30

Venku to chvílemi vypadá už docela jarně, taky vás to sluníčko tak nabíjí pozitivní energií? Mě osobně už pomalu ale jistě...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Začínají Dny českého piva. Po celé republice můžete ochutnat svatováclavské speciály

Povstaňte, jdeme na pivo! Tak zní heslo už sedmého ročníku Dnů českého piva. Slavnosti oblíbeného zlatavého moku se konají po celé republice a nabídnou bohatý program, ale i speciálně navařené svatováclavské pivo. Akce začíná 24. září a trvá až do 30. září.

Některé budovy v centru Prahy přes noc pokryly graffiti

Některé budovy v centru Prahy, například Tančící dům, Obchodní dům Kotva a Dům módy na Václavském náměstí pokrylo přes noc graffiti. Akce má upozornit na nedostatek legálních ploch pro street art. Zhruba 20 streetartovým umělcům dala k dispozici přes 190 metrů čtverečních plochy svých domů společnost Pražská správa nemovitostí (PSN). Většina maleb je dočasná, trvalý zásah do podoby historických či památkově chráněných budov je totiž omezený. Novinářům to v tiskové zprávě sdělila za PSN Tereza Pavézková.

Zadlužená britská cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala, informovala o tom dnes agentura Reuters. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600 tisíc lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven.