Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Do vedra saláty

 
sobota, 9. června 2018, 13:00

V minulém díle blogu jsem vás posílala na piknik a přinesla vám tipy na to, co zabalit s sebou a tak se rovnou ptám, jestli se vám tipy líbily? Tentokrát piknikovat nebudete, (i když vlastně proč byste nemohli), vyhneme se ale sendvičům a recepty pojmeme jako více osvěžující, protože se to právě v těchto dusnech a vedrech hodí a stejně nikdo nemá chuť na těžká jídla a složité vyvařování. Saláty si doma zvládnete udělat levou zadní, zasytí, skvěle chutnají a můžete si je klidně vzít i do krabičky do práce.

Salát s rukolou a jahodami

Jahod je teď všude kolem nás spousta, můžete si je sami natrhat na speciálních polích, pokud máte čas a nerostou vám na zahrádce, nebo se dají koupit čerstvě nasbírané. A nemusíte je používat jen do sladkých jídel, i když takové tvarohové knedlíky s jahodami a nastrouhaným perníkem jsou mňam! My si dnes přidáme jahody do salátu s rukolou a čerstvým sýrem. Kdo jste tuhle kombinaci ještě nezkoušeli, vřele doporučujeme! Pokud je pro vás rukola moc hořká, vyměňte ji za polníček nebo jakoukoli směs salátů, je to o vaší chuti, super je i čerstvý špenát. A až si budete salát dávat, doplňte ho o skleničku sektu nebo šampaňského, v nejlepším případě suchého. Skvěle se doplňují!

Budete potřebovat:
300gr. rukoly nebo jiných salátů
150gr. jahod
150gr. čerstvého sýra (prodává se jako sýr do salátů)
polévkovou lžíci medu
hrst ořechů (vlašské chutnají nejlíp)
olivový olej
balsamikový ocet
(pokud máte raději sladší, přiberte balzamikovou redukci)

Jahody si nakrájejte na čtvrtky, smíchejte s rukolou/saláty/špenátem, přidejte sýr a ořechy. V hrníčku si promíchejte zálivku z olivového oleje a balzamika, ideálně v poměru 4 lžíce oliv. oleje, lžíce balzamika a přidejte med. Zalijte salát a podávejte. S opečenou bagetou, steakem nebo jen tak.

 

Čočkový salát s balkánem, rajčaty a koriandrem

Nedávno jsem vyrazila s partou kamarádek na výlet a po cestě padla řeč právě na koriandr, který do salátu níže dávám já. A jak jsem zjistila, svět se opravdu dělí na dva tábory. Nás, kteří koriandr milujeme a pak na ostatní, kteří ho úplně nenávidí a jeho chuť jim připomíná mýdlo. Proto rovnou píšu všem, kteří se řadíte do skupiny „koriandrnesnášejících“, vyměňte koriandr za čerstvou mátu a salát si udělejte tak jako tak.

Pořiďte si:
1 nebo 2 hrníčky čočky (záleží na tom, kolik salátu chcete dělat)
1 Červenou cibuli
Jarní cibulku (někdo jí říká pochoutková)
Balkán nebo fetu, záleží, co máte raději
300gr. cherry rajčátek
Svazek koriandru nebo již výše zmiňované máty
Olivový olej
Sůl, pepř

Čočku uvařte dle návodu na balení, následně propláchněte studenou vodou ať ji máte rychle studenou. Rajčata nakrájejte na půlky, pokud jsou větší tak na čtvrtiny, červenou cibuli nadrobno, jarní cibulku na kolečka. Přidejte nakrájený sýr na kostičky, nasekané bylinky, čím víc tím líp, vůbec se toho nemusíte bát, oboje dodají salátu úplně geniální čerstvost, zalijte olivovým olejem, posolte a opepřete. Nechte v lednici zaležet, následně dochuťte a můžete servírovat. My jíme doma tenhle salát jen tak, když k němu ale uděláte třeba pečenou rybu, bude to určitě taky super!

Napsal(a) Drbna Foodblogerka | Foto pixabay.com

Kam dál?

Olomouckou tržnici v sobotu provoní vůně gulášů, chystá se jejich...

pátek, 8. června 2018, 12:00

Vůně deseti druhů guláše se v sobotu bude linout okolím tržnice v centru Olomouce, kde se uskuteční první ročník Olomouckých...

FOTO: Na letošní Garden Food festival přišlo přes 10 tisíc lidí

pondělí, 4. června 2018, 07:30

Olomouc potvrdila svou pověst gurmánské Mekky. Během víkendu 2. a 3. června do areálu ve Smetanových sadech zavítalo víc než...

Zdeněk Pohlreich pokřtil v Olomouci svoji "restauraci na kolečkách",...

sobota, 2. června 2018, 13:00

Do „domovské“ Olomouce se sice Garden Food Festival vrací už počtvrté, ale s jednou premiérou. Právě pro Olomouc si totiž Zdeněk...

PŘEHLED: Olomoucký Garden Food festival láká na spoustu osobností...

čtvrtek, 31. května 2018, 20:30

Letošní olomoucký Garden Food festival startuje už v sobotu. Na jaké osobnosti nejen kulinářské scény se můžeme letos těšit?

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Prezident Zeman přijme Zaorálka v pondělí v Lánech

Prezident Miloš Zeman přijme kandidáta ČSSD na ministra kultury Lubomíra Zaorálka na zámku v Lánech v pondělí odpoledne. Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zaorálkovu nominaci dnes oznámil předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. S výběrem souhlasí jak prezident, tak premiér Andrej Babiš (ANO). Spor mezi Zemanem a sociální demokracií o výměnu na ministerstvu kultury začal v polovině května, kdy podal demisi bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD).

Primátor Plzně navštívil ve Zlíně cestovatele Miroslava Zikmunda

Plzeňský primátor Martin Baxa navštívil v pondělí 19. srpna 2019 legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda v jeho bydlišti ve Zlíně. Plzeňskému rodákovi dodatečně osobně pogratuloval k letošním stým narozeninám a předal mu dárky vztahující se k Plzni. Setkání s Miroslavem Zikmundem, který je od roku 1999 čestným občanem města Plzně, označil primátor za nezapomenutelné.

Na třídě Svobody a dalších místech v Olomouci se objevily obrysy postav. Symbolizují počet usmrcených chodců

Na chodníku u křižovatky třída Svobody a ulice Aksamitova a třech dalších místech v Olomouci se dnes ráno objevily obrysy postav a speciální pomníček, doplněný hashtagem #113. Ten symbolizuje počet usmrcených chodců při dopravních nehodách v ČR za loňský rok.