Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

 
sobota, 21. července 2018, 16:28

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak poznala spoustu rozličných kultur a hlavně lidí. A tahle moje milá profesorka, ze které se postupně stala také jedna z přítelkyň, byť má dceru stejného věku, jako jsem já, vždycky s cigaretou ve své pěstěné ruce prohlašovala, že otročení v kuchyni není nic pro ni. A potom strávila týden na jižní Moravě ve společnosti mé maminky. V kuchyni plné zavařovacích sklenic, domů si vezla spousty marmelád a kdoví, čeho všeho.

Tak přesně na tuto profesorku jsem si teď vzpomněla, když jsem obdržela zhruba kilo mirabelek a nevěděla, co si s nimi počít. A ač jsem se taky dřív vymezovala proti “otročení” v kuchyni, jala jsem se vyrábět marmeládu. A víte co? Kombinace kyselejších mirabelek společně s meruňkami je skvělá a marmeláda byla hotová hned, pokud nepočítám vypeckovávání, které čas zabere. Výrobu marmelády budeme mít z krku jedna dvě a jako další bude konečně následovat recept na maso, které je opravdu maso. Ne ryba nebo kuře, ale pěkně vepřové!

Na cca šest skleniček marmelády, kterou uděláte radost i někomu z vašich blízkých budete potřebovat:
1kg mirabelek
250 g meruněk 
1250 g cukru krupice
Želírovací cukr (pro nezkušené - seženete v obchodě přesně pod tímto názvem) 

Postup myslím nemusím nijak složitě rozepisovat, ovoce zbavte pecek, nakrájejte na menší kousky, do hrnce přidejte dvě lžíce cukru krupice, želírovací cukr, promíchněte a cca po dvou minutách přidejte zbytek cukru a vařte, dokud nebude ovoce úplně napadrť. Kdo nechcete kousky vůbec žádné, rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířku vyzkoušejte, jestli marmeláda dostatečně tuhne a pokud ano, naplňte skleničky, které následně otočíte dnem vzhůru, aby se zakonzervovaly. 

Druhý recept je na velmi jednoduchou a přitom báječnou vepřovou panenku - doma jsme měli chuť na maso a právě panenka byla ještě ze zabijačky uložená v mrazáku. Tomuhle libovému kousku vepřového stačí jen pár minut na pánvi a následně chvíle v troubě, nakrájení na tenké plátky a trocha zeleniny k tomu, aby z něj byla lehká večeře.

Pořiďte si: 

kus vepřové panenské svíčkové 
dvě polévkové lžíce hořčice
lžíce olivového oleje
sůl
pepř
bylinky
Chcete-li dělat plněnou, přikupte např. balíček mozzarelly nebo špenátu, dají se i sušená rajčata a jsou tam chuťově fajn

Panenku odblaňte a očistěte. Můžete ji udělat i plněnou, třeba mozzarellou, kterou si nakrájíte na menší kousky a následně jí maso naplníte. Smíchejte si hořčici s trochou olivového oleje a nasekanými bylinkami a nechejte maso chvíli v marinádě odpočinout. Mezitím si vyhřejte si troubu na 180°C a také si rozpalte pánev, na které maso orestujete, ať se pěkně zatáhne a nepustí ven šťávu. Jakmile bude mít ze všech stran zlatou barvu, přesuňte ho na pekáček a do trouby, cca na půl hodiny. Panenka by neměla být vysušená ale naopak krásně růžová a šťavnatá, tak na to myslete. Příloha je u nás jasná, zeleninový salát aneb jakákoli zelenina, kterou najdete v ledničce s trochou olivového oleje, soli a pepře a pečivo. Potřebujete-li k masu brambory, samozřejmě si je dejte. Nebo jakoukoli jinou přílohu, kterou máte rádi! 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka

Kam dál?

Výrobce překročil stopové množství více než stokrát. Na obalu sušenek...

pondělí, 16. července 2018, 18:05

Výrazné zdravotní komplikace mohly způsobit osobám alergickým na arašídy sušenky, které nabízel Kaufland ještě před několika dny....

FOTOGALERIE: Jackfruit, baby banány nebo drink z cukrové třtiny....

pondělí, 16. července 2018, 13:30

V neděli 15. července se otevřel areál Klidu v ruchu, který sousedí s letním kinem, pro milovníky exotického ovoce. Stovky lidí v...

Testy ukázaly, že ve třech případech z jedenácti se v kuřecích...

čtvrtek, 12. července 2018, 20:30

Kuřecí prsní řízky jsou nejžádanějším druhem kuřecího masa pro grilování. Díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin...

V areálu Letního kina se bude ochutnávat exotické ovoce, Virunga...

středa, 11. července 2018, 19:30

Food project Virunga z Prahy se již potřetí vrací do Olomouce, aby lidem nabídl ochutnávku kvalitního exotického ovoce, které...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Transparency International podala trestní oznámení na Mynáře

Nevládní organizace Transparency International (TI) podala trestní oznámení na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře kvůli údajnému podvodu s dotacemi za 32 milionů korun na stavbu penzionu. TI to uvedla dnes v tiskové zprávě. Podle pořadu České televize Reportéři ČT získal Mynář na svůj penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku dotace od ministerstva školství a Evropské unie. Příjemci peněz byly spolek, který Mynář založil, a firma vlastněná kancléřem. Podle TI Mynářův spolek i jeho firma porušily podmínky pro získání dotací. Mynář se ČT k porušení podmínek nevyjádřil.

Hledej sysla! Do mapování ohroženého hlodavce se může zapojit i veřejnost

Zima je ta tam a s ní i zimní spánek živočichů, včetně sysla obecného. V tomto období se tak odborníkům nabízí ideální čas pro mapování tohoto kriticky ohroženého druhu. Do toho se navíc může zapojit i široká veřejnost.

RECENZE: To nejlepší nakonec. Avengers: Endgame několikrát právem roztleskali plný sál diváků

Čtvrtek 25. května byl hodně dlouho nejočekávanějším dnem všech komiksových fanoušků a nadšenců do superhrdinů. A dočkali se. Právě dnes totiž do kina míří poslední Avengers s podtitulem Endgame. A je opravdu o co stát.