čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Pacient zemřel po operaci kýly. Lékaři dostali za usmrcení z nedbalosti podmínku

Přerovský okresní soud dnes potrestal kvůli usmrcení z nedbalosti dva lékaře přerovské nemocnice ročním trestem s podmíněným odkladem na dva roky. Podle soudkyně Miluše Hadamčíkové zanedbali pooperační péči čtyřiašedesátiletého pacienta, který zemřel po plánované operaci břišní kýly. Lékaři Stanislav Kalabus a Richard Polzer celou dobu procesu vinu odmítali, tvrdili, že postupovali správně.

Pacient zemřel v přerovské nemocnici 1. února 2016, po čtyřech dnech hospitalizace. Druhý den po operaci byl přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení, tam se však jeho stav zhoršoval. Podle soudkyně však ošetřující lékaři jeho stav adekvátně neřešili. Lékaře zalarmovala nakonec jeho rodina. Řádné vyšetření nakonec odhalilo akutní zánět pobřišnice, ani následná urgentní operace již muži život nezachránila. Zemřel na celkovou sepsi organismu.

Trestní oznámení podali na neznámého pachatele manželka a dcera zemřelého. Nechtěly náhradu škody, šlo jim spíše o to objasnit příčinu smrti a zabránit obdobným tragédiím.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, lékaři, úmrtí, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.