čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Na Nových Sadech vzniknou polopodzemní kontejnery. Olomouc využije portál Nevyhazujto

Olomouc pracuje na zkvalitňování nakládání s tříděným odpadem. Městská rada schválila přípravu a podání žádosti o dotaci na výstavbu polopodzemních kontejnerů na sídlišti Nové Sady.

„Sídlištní zástavba je vhodnou lokalitou pro úpravu nevyhovujících kontejnerových stání, ať již z estetického či provozního hlediska,“ pověděl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Prevence je nadále v popředí zájmu odboru životního prostředí Olomouce. Jedním z ekonomicky přijatelných řešení je zabránění zbytečnému vyhazování funkčních věcí a jejich předání k dalšímu užívání. Jedná se o nábytek, spotřebiče i oblečení. Radní proto rozhodli, že Olomouc využije portál Nevyhazujto.cz, kde je možno darovat či získat věci zdarma pouze za odvoz a přispívá tak ke snížení produkce odpadů.

Stávající kontejnery o objemu 1100 litrů budou v příštím roce nahrazeny polopodzemní kontejnery o objemu 3 až 5 tisíc litrů. Instalací nových kontejnerů dojde k nárůstu dostupné kapacity, lepšímu přístupu pro obyvatele i zlepšení dopravní obsluhy. Celkové náklady by se měly pohybovat kolem 2,5 milionu korun.

„Prioritou je předcházení vzniku odpadu, jeho intenzivní třídění a energetické využití zbytkového směsného odpadu místo zbytečného skládkování. Dosaženými výsledky patří Olomouc mezi nejlepší v republice. Důkazem jsou umístění na předních příčkách v soutěžích o Křišťálovou či Keramickou popelnici,“ uvedl náměstek Jakubec.

Foto Tereza Koubková

Štítky třídění, odpad, kontejnery, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.