čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Olomouckém kraji v pololetí prudce vzrostla stavební výroba

Základní stavební výroba Olomouckého kraje v první polovině letošního roku, hlavně díky výstavbě nových bytových a nebytových budov, prudce vzrostla.

Její hodnota se v meziročním srovnání zvýšila o 89,5 procenta na 2,488 miliardy korun. Tempo růstu stavební výroby bylo v Olomouckém kraji nejrychlejší v ČR. Celostátní hodnota základní stavební produkce se od ledna do června zvýšila o 8,2 procenta na 61,852 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V loňském roce stavební výroba v Olomouckém kraji klesla. Výrazně vyšší stavební produkce v Olomouckém kraji byla za prvních šest měsíců letošního roku zapříčiněna růstem pozemního stavitelství, do kterého patří stavba bytových a nebytových budov. Hodnota pozemního stavitelství se v regionu ve srovnání se stejným obdobím roku 2017 více než zdvojnásobila na 1,894 miliardy korun. Naopak inženýrské stavitelství v Olomouckém kraji od ledna do června meziročně kleslo o 11,6 procenta na 451 milionů korun.

Inženýrské stavitelství zahrnuje výstavbu a změny na dopravních stavbách, telekomunikačních, elektrických a trubních vedeních, stavbách pro průmyslové účely a ostatních inženýrských dílech. V Olomouckém kraji se v prvním pololetí kromě produkce zvýšil i průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více pracovníky, a to o desetinu na 2477. Průměrná hrubá měsíční mzda stavbařů meziročně stoupla o 3,7 procenta na 30.953 korun.

V celém Česku se zvýšila o 7,9 procenta na 35.340 korun. Loni stavební výroba v Olomouckém kraji opět poklesla, ale propad značně zpomalil. V roce 2017 činil pokles hodnoty stavební produkce jen 6,6 procenta na 3,322 miliardy korun, zatímco v předchozím roce dosahoval až 13 procent. Pokles loni v Česku vykázalo dalších šest krajů. Větší než v Olomouckém kraji byl ale propad stavebnictví pouze v Plzeňském a Ústeckém kraji.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky výroba, stavitelství, Olomoucko, statistika

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.