sobota 20. dubna 2024 Marcela

Vespa Prostějov nevyplatila výplaty svým zaměstnancům, ti chtějí podat výpověď

Více než stovka zaměstnanců oděvní společnosti Vespa Prostějov, která je od poloviny října v insolvenčním řízení, zatím nedostala výplaty za září.

Většina pracovníků kvůli dlužným mzdám hodlá podat výpověď. Firma by zároveň měla do konce listopadu vyklidit pronajaté prostory, ve kterých šije pánské oděvy. Vedení společnosti Vespa Prostějov proto požádalo soud o rychlé určení předběžného insolvenčního správce, který dohlédne na další chod podniku. Informaci se podařilo získat z insolvenčního rejstříku. Vespa Prostějov na sebe 9. října podala insolvenční návrh kvůli třicetimilionovým dluhům. Vedení prostějovské oděvní společnosti se rozhodlo ukončit produkci a soudu navrhlo prohlášení konkursu na majetek podniku.

Vedení společnosti Vespa Prostějov následně minulý týden ve středu soud informovalo o tom, že firma nevyplatila mzdy za září. Podnik podle jednatele Lukáše Vařeky zřejmě nebude mít dostatek peněz na to, aby mzdy zaměstnancům poslal do 15. listopadu, což je nejzazší termín. „Následující den hodlá většina zaměstnanců předložit oznámení o zrušení pracovního poměru z důvodu nevyplacení jmenované mzdy," upozornil Vařeka. Uvedl, že výpověď nyní preferuje více než polovina pracovníků oděvní firmy. Pracovní poměr by měl být ukončen k 31. říjnu. Vespa Prostějov má podle Vařeky celkové závazky v hodnotě 28,6 milionu korun.

Hlavními věřiteli prostějovského podniku jsou Unicredit Bank a společnosti AMF Reece a Bernhardt Fashion CZ. Naopak pohledávky společnosti Vespa činí 3,872 milionu korun. Firma nemá žádný reálný majetek, který by bylo možné rychle a bez dopadu na výrobu zpeněžit. Vespa Prostějov ročně utržila zhruba 100 milionů korun a zaměstnávala 130 pracovníků.

Většinu pánských obleků exportovala do zemí EU. Hlavním odběratelem její produkce byla Itálie. Do finančních problémů se exportně orientovaná Vespa Prostějov podle Vařeky dostala v posledních třech letech, a to kvůli masivnímu růstu mzdových nároků zaměstnanců a současnému posilování koruny vůči euru.

Prostějovský oděvní podnik nedokázal nárůst výrobních nákladů přenést do ceny svých výrobků a jeho roční obrat klesl pod 50 milionů korun při současném snížení počtu zaměstnanců na zhruba 100, uvedl Vařeka. Úřad práce ČR již zaměstnancům Vespa Prostějov nabídl pomoc.

Prostějovsko má nejnižší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. V září tam podíl nezaměstnaných klesl o desetinu procentního bodu na 2,2 procenta. Na Prostějovsku bylo evidováno 1725 nezaměstnaných. Zaměstnavatelé jim nabízeli 2264 volných pracovních míst, z toho 60 jich bylo v oděvnictví.

Prostějov se v předchozích letech musel vyrovnat s krachem Oděvního podniku, pro který v dobách největší slávy v Prostějově i několika dalších městech pracovalo zhruba 10 tisíclidí. V Prostějově nyní působí několik menších oděvních firem, které dohromady zaměstnávají stovky zaměstnanců.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Vespa, Prostějov, zaměstnanci, výplata, firma

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.