pátek 26. dubna 2024 Oto

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Úspěch OpenWine Latino baru tkví v kvalitním víně a odborné obsluze, říká jeho majitel Jorge Atisha

PR článek

Už při příchodu do OpenWine Latino baru na vás dýchne zvláštní atmosféra, kterou budete jen těžko hledat v jiných olomouckých podnicích. Záměrně nepíšeme slovo “podobných”, protože v Olomouci je Openwine Latino bar natolik specifický v sortimentu a přístupu obsluhy, že není na místě ho srovnávat s jinými vinnými bary či podniky.

Jakmile dorazíte do baru na Uhelné ulici v Olomouci, která se právem označuje jako taková malá olomoucká Stodolní ulice, ujme se vás zkušená obsluha, která vám ze startu přinese vodu. Poté máte na vybranou – pokud už víte, na co přesně máte ze sortimentu vín, které pochází z Argentiny, Chile, Uruguaye, Itálie, Španělska či Jihoafrické republiky, chuť, stačí si klasicky objednat. „Většina lidí ale přesně neví, jaké víno si objednat. Jen ví, že si chtějí užít večer s lahví nebo skleničkou dejme tomu červeného lehkého vína. V tomto případě přichází obsluha, která dokáže na základě tohoto zjištění a pár otázek navíc doporučit, které víno by hostům mohlo nejvíce chutnat,” říká vrchní sommeliérka Openwine Latino baru a specializované vinotéky Openwine Zuzana Vojtěchová.

Pokud si někdo přece jen z vína nevybere, nemusí zoufat. Personál baru každý měsíc vymýšlí své vlastní signature drinky z vína či speciální chilské pálenky Pisco Mistral, které je Openwine výhradním dovozcem. V listopadu jste tak mohli ochutnat v Latino baru Pisco Harvest, který je složen z vína Sauvignon Blanc Late Harvest s pravou chilskou brandy Pisco Mistral Especial. Na prosinec pak Zuzana Hassáková, provozní baru, vymyslela Tormentoso, jehož základem je pětiletý rum Sierra Morena, limetkový fresh a zázvorové pivo.

Co se týče výběru vín, to je na samostatnou kapitolu a velké povídání. V sortimentu má totiž Openwine Latino Bar desítky druhů vín červených, bílých a růžových, ale také frizzante či sektů. „Přibližně dvakrát do roka se snažíme nabídku vín lehce obměnit a přinést hostům zase něco nového. Některé novinky se uchytí natolik, že již zůstanou ve stálé nabídce,” říká provozní. Podotýká, že zákazník sice v nabídce baru nalezne i moravská vína, opravdové poklady ale pochází právě z cizích krajů.

V sortimentu hosté najdou vína z Argentiny, Chile, Uruguaye, Itálie, Španělska a JAR. Na otázku, jaké víno by Jorge osobně doporučil, nenacházíme jednoznačnou odpověď – každý má totiž jiné chutě a každý host dokonce v jednom víně může cítit pokaždé něco jiného. „Proto děláme pro opravdové milovníky vína i pravidelné degustace, kde mohou hosté ochutnat za přítomnosti odborníka speciální vína z vinařství z různých koutů světa. Například na konci listopadu k nám přijel majitel španělského vinařství Bodegas Carchelo, který vytvořil jedinečnou kolekci The Tapas Wine Collection. Vína z této kolekce najdou hosté i u nás v baru,” doplňuje sommeliérka.

Důkazem vysoké kvalifikace personálu baru je i  fakt, že se pravidelně účastní degustací vín také, a proto mohou odborně předávat znalosti o vínu i hostům baru. „Neustále se snažíme náš personál školit v nových věcech a zdokonalovat jejich znalosti. Není nic horšího, než obsluha, která neumí říci hostům, jaké víno mají očekávat. Spokojenost hostů je naší nejvyšší prioritou,” říká Jorge.


S místem na sezení je to teď kolem Vánoc v baru vrtkavé. Sama provozní baru Zuzana Hassáková doporučuje, aby si lidé rezervace dělali: „Pokud chtějí mít lidé jistotu, že si u nás sednou, ať si zavolají dopředu na rezervaci. Na konci roku se tu vždy koná pár firemních večírků či jiných akcí, a byli bychom neradi, kdyby hosté odešli s nepořízenou,” říká provozní baru. Bar v zimních měsících nabízí sezení v pasáži, která přímo sousedí s barem. I tam se můžou hosté zabalit do dek pod teplomety a vychutnat si kvalitní punč z nabízeného lahvového vína.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky OpenWine, víno, bar

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.