čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Správci církevních majetků založili novou komoru církevních lesů. Cílem je sdílení informací a pomoc členům

Šestnáct zástupců z řad správců církevních majetků z celé České republiky se ve čtvrtek sešlo na půdě ústředí společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, na ustanovující schůzi komory církevních lesů. Cílem nově založeného spolku s názvem SVOL – komora církevních lesů v ČR, z.s. je sdílení aktuálních informací, aktivní pomoc členům komory při řešení problematiky správy a hospodaření s lesním majetkem a jednotné prosazování oprávněných zájmů nestátních vlastníků v lesnické politice.

Dnešní ustanovující schůze byla vyvrcholením ročního úsilí o sjednocení církevních subjektů spravujících církevní lesní majetky napříč celou Českou republikou. Jedná se tak o velmi důležitý krok ve vzájemné spolupráci a jednoznačný signál, že jsme nalezli společnou řeč, založenou na společných hodnotách,“ uvedl Petr Skočdopole, jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc a zároveň čerstvě zvolený předseda komory církevních lesů.

Své zástupce v předsednictvu spolku mají i řeholníci. Na pozici místopředsedy byl zvolen Petr Bláha z Benediktinské hospodářské správy Břevnov. Třetím zvoleným členem předsednictva se stal Libor Konvičný z Biskupských lesů Ostravsko-Opavské diecéze. Celkem čítá seznam zakládajících členů komory na šestnáct církevních subjektů, vlastnících dohromady více než 130 tisíc hektarů lesní půdy.

,,Jako komora církevních lesů se na jaře staneme třetím pilířem Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL). Jako kolektivní člen SVOL budeme moci efektivněji pracovat v rámci SVOL, ale především výrazně posílit vyjednávací pozici SVOL vůči státu při projednávání oprávněných zájmů nestátních vlastníků lesa,“ vysvětluje Petr Skočdopole a dodává, že vnořením komory církevních lesů do SVOL vznikne organizace sdružující více jak půl milionu hektarů soukromých a obecních lesů.

,,Jedním z prvních kroků, který chceme v rámci nově vzniklé komory podniknout, bude tlak na řešení výše náhrad za újmy vlastníkům lesů, které vznikají při nařízením o omezení hospodaření v lese,“ uzavírá předseda SVOL – komory církevních lesů z.s. a jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skočdopole.

Tisková zpráva

Štítky církev, lesy, statky, komora, politika, lesnictví, SVOL

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.