čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Společnost Mora Moravia, výrobce varné techniky, loni utržila přes dvě miliardy korun

Tržby akciové společnosti Mora Moravia, která patří k největším tuzemským výrobcům varné techniky, loni díky rekordní výrobě sporáků pokořily dvoumiliardovou hranici. Zatímco v roce 2017 se tržby podniku z Hluboček u Olomouce zvýšily o čtyři procenta na 1,685 miliardy korun, loni vzrostly o čtvrtinu na 2,1 miliardy korun.

Podnik Mora Moravia v roce 2018 zároveň s výrazným růstem tržeb zvýšil i čistý zisk, a to na 20,5 milionu korun z 16,4 milionu korun v roce 2017. Firma loni vyrobila rekordních 469.730 volně stojících sporáků, jejichž produkce v meziročním srovnání vzrostla o 11 procent. „Nová generace sporáků uvedená v roce 2017 na trh se setkala s velmi pozitivní reakcí," stojí ve výroční zprávě.

Zhruba polovinu produkce sporáků firma Mora Moravia loni exportovala zejména do Ruska, Maďarska, Polska a na Ukrajinu. Odbyt pro společnost Mora Moravia zajišťuje slovinská skupina Gorenje, která firmu z Hluboček od roku 2005 ovládá.

Mora Moravia v roce 2012 zahájila výrobu sporáků, které se dříve montovaly ve Finsku. O přesunu výroby rozhodl koncern Gorenje. Finský závod v Lahti ročně vyráběl 53.000 elektrických sporáků a Mora, jejíž roční produkce se před touto transakcí pohybovala kolem 380.000 sporáků, pokryla celý objem výroby.

Mora Moravia má základní kapitál 273,7 milionu korun a loni zaměstnávala v průměru 579 lidí. Jejím stoprocentním vlastníkem je slovinská firma Gorenje gospodinjski aparati.

Gorenje je jedním z největších slovinských vývozců. Předloni firma oznámila, že hledá strategického partnera, který by jí pomohl posílit značku a snížit náklady. Nejvyšší nabídku na koupi slovinského výrobce domácích spotřebičů Gorenje podala čínská firma Hisense, která posléze do koncernu kapitálově vstoupila. Na konci loňského roku čínská společnost Hisense podle údajů z výroční zprávy vlastnila téměř 100 procent akcií Gorenje Group.

Autoři | Foto mora.cz

Štítky Slovinsko, Čína, stroje, Mora Moravia, tržby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.