pátek 29. března 2024 Taťána

Po 109 letech končí šumperské Hedva Nitě s tradiční výrobou nití

Tradiční výrobu nití letos po 109 letech provozu ukončí továrna Hedva Nitě v Šumperku, jejíž rozlehlý areál nedaleko šumperské nemocnice bude poté nabídnut k pronájmu. Podnik zaměstnával posledních zhruba 20 zaměstnanců, polovina by měla v areálu pracovat ještě do konce roku, řekl jednatel společnosti Hedva Nitě Petr Mrázek.

„Představenstvo rozhodlo o tom, že výroba šicích nití skončí a areál bude pronajat," uvedl Mrázek, podle kterého pronájem továrních hal bude mít na starost mateřská společnost Hedva Prima z Moravské Třebové v Pardubickém kraji

Šumperská společnost Hedva Nitě patřila k tradičním producentům nití v České republice. Specializovala se na výrobu nití z přírodního hedvábí a syntetických materiálů. Tržby firmy Hedva Nitě v posledních letech podle údajů z účetních závěrek stagnovaly mezi 13 až 14 miliony korun. Ukončení výroby nití Mrázek zdůvodnil výrazným poklesem odbytu, který souvisí s dlouhodobými problémy tuzemského textilního průmyslu.

Roli při rozhodování o ukončení provozu šumperské továrny na nitě podle Mrázka sehrála i personální situace. Zaměstnanci firmy postupně odcházeli do důchodu a na trhu práce byl problém sehnat mladé seřizovače strojů či přadleny, jelikož o tyto učební obory není zájem.

V podniku do konce roku zůstává polovina ze dvou desítek zaměstnanců. Zbývající pracovníci odešli do předčasného důchodu, jsou dlouhodobě nemocní nebo už dostali výpověď.

Závod na výrobu nití byl v Šumperku založen v roce 1910 podnikatelem Vinciguerrou a vídeňskými obchodníky. V roce 1932 podnik fungoval pod hlavičkou firmy Amfaldern & spol a v roce 1948 byl začleněn do národního podniku Henap Moravská Třebová.

Podle stránek firmy se výroba společnosti Hedva soustředí do tkalcovny a barevny v Moravské Třebové, rýmařovské žakárské tkalcovny Hedva Český Brokát a právě šumperské niťárny. Spolu s Hedva Prima tvoří tyto společnosti koncern.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, textil, reality, firmy, Hedva, Hedva Nitě, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.