čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Galerii Šantovku navštívilo v loňském roce přes osm milionů lidí

Desetimilionové zisky a rostoucí návštěvnost vykazuje nákupní centrum Galerie Šantovka, které bylo na podzim 2013 otevřeno poblíž historického centra Olomouce.

Vyplývá to z účetních výkazů společnosti Galerie Šantovka, které byly zveřejněny ve Sbírce listin. Zatímco v roce 2012, kdy byla stavba velkého nákupního centra zahájena, společnost Galerie Šantovka vykázala ztrátu 49 milionů korun, o rok později se její hospodaření krátce po otevření vyhouplo do zisku 6,7 milionu korun.

V roce 2014 Galerii Šantovka vzrostl zisk na 43,8 milionu korun a předloni bezmála na 70 milionů korun. V loňském roce do konce srpna Galerie Šantovka vykázala profit 45 milionů korun. Tržby společnosti Galerie Šantovka, které tvoří hlavně příjmy z pronájmu obchodů, nebyly ve zveřejněných účetních výkazech uvedeny. Galerie Šantovka měla loni v srpnu celkové dluhy 2,68 miliardy korun, z toho na závazky k úvěrovým institucím připadlo 2,474 miliardy korun. 

Návštěvnost nákupního centra Galerie Šantovka, které patří mezi deset největších nákupních komplexů v zemi, se zvyšuje. Loni do něj zavítalo rekordních více než osm milionů lidí. Ve srovnání s rokem 2015 návštěvnost vzrostla o pětinu. Galerie Šantovka, ve které jsou dvě stovky obchodů, byla na pozemcích zkrachovalého podniku Milo otevřena v roce 2013. Nákupní centrum má prodejní plochu 46.000 metrů čtverečních. Podle znaleckého posudku, který byl vypracován kvůli změně právní formy Galerie Šantovka na akciovou společnost, mělo jmění firmy loni v srpnu hodnotu 804,7 milionu korun.

Nákupní centrum Galerie Šantovka je součástí projektu nové městské čtvrti, ve které je plánována i stavba kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower. Podle některých odborníků může poškodit panorama historického centra Olomouce. Podnikatel Richard Morávek, který se na projektu Šantovka podílí, má opačný názor. Tvrdí, že podobné obavy nejsou na místě.

Nákupních center v Olomouci přibývá. V roce 2012 byla nedaleko Horního náměstí v opravené budově bývalého obchodního domu Prior otevřena Galerie Moritz. Další nákupní centrum Olomouc City s hypermarketem Globus už několik let funguje v sousedství silnice R35 a velký obchodní komplex Olympia je v provozu mezi Olomoucí a obcí Velký Týnec.

Foto FB Galerie Šantovka | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.