pátek 29. března 2024 Taťána

V Přerově zřejmě zavře továrna Gambro vyrábějící zdravotnickou techniku. O práci by přišlo 620 lidí

Společnost Baxter uvažuje o uzavření své továrny Gambro v Přerově, která vyrábí zdravotnickou techniku a nyní zaměstnává 620 lidí. Rozhodnutí padne v polovině června, řekl mluvčí společnosti Baxter Roman Pavlík. Přerovsko se dlouhodobě potýká s relativně vysokou nezaměstnaností, v dubnu činila 5,9 procenta.

Vedení firmy Baxter úvahu o uzavření přerovské továrny Gambro komentovalo obecnou informaci, že pravidelně vyhodnocuje a optimalizuje skladbu svých produktů a výrobních procesů po celém světě. Přerovský závod Gambro Czech Republic vyrábí hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav. V posledních letech mu výrazně klesají tržby.

Podle Pavlíka o případném uzavření přerovského závodu Gambro bude rozhodnuto poté, co uplyne třicetidenní lhůta pro jednání se zaměstnanci. Proces byl zahájen dnes. "V případě, že skutečně dojde k jeho uzavření, přistoupí společnost k této situaci s největší možnou odpovědností, aby zajistila plnou podporu všem, kteří budou tímto krokem přímo zasaženi," uvedl.

Společnost Baxter v případě uzavření přerovského závodu Gambro podle Pavlíka finančně pomůže jeho zaměstnancům. "Nad rámec splnění zákonných povinností týkajících se odstupného se společnost Baxter zavazuje poskytnout všem svým zaměstnancům i další odstupné vyplácené na základě dobrovolného rozhodnutí společnosti," uvedl Pavlík.

Výsledky loňského hospodaření společnost Gambro zatím nezveřejnila. V roce 2015 přerovské továrně klesly tržby z 894 milionů korun v roce 2014 na 880 milionů korun. O rok dříve se její tržby snížily o pětinu.

Problémy měla přerovská továrna Gambro už v roce 2012. Kvůli silnému zemětřesení v Itálii musela tehdy na čtyři měsíce zastavit provoz. Společnost přišla o dodávky materiálu ze sesterského závodu v italském městě Medolla, který zemětřesení postihlo. Kvůli odstávce podnik v roce 2012 vykázal meziroční pokles tržeb o 22 procent z 1,076 miliardy korun v roce 2011 na 840 milionů. V roce 2013 jeho tržby vzrostly o třetinu na na 1,1 mld Kč.

Na Přerovsku nezaměstnanost v dubnu klesla z 6,4 procenta na 5,9 procenta, i tak ale byla druhá nejvyšší v Olomouckém kraji. Vyšší nezaměstnanost mělo pouze Jesenicko, kde tento ukazatel činil 7,5 procenta. V celém Olomouckém kraji v dubnu nezaměstnanost klesla z březnových 5,5 procenta na pět procent.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.