pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Firmám v Olomouckém kraji chybí stovky zaměstnanců. Nejvíce dělníci, řemeslníci a skladníci

Stovky zaměstnanců chybí podnikům v Olomouckém kraji, které se nové pracovníky snaží přilákat vyššími mzdami či různými výhodami. Firmy mají více zakázek, avšak kvůli výraznému poklesu nezaměstnanosti si nyní mohou vybírat z mnohem menšího počtu uchazečů o zaměstnání, než tomu bylo v minulých letech.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v červenci po pěti měsících přestala klesat a zůstala na červnové hodnotě 4,4 procenta. Práci v regionu na konci července hledalo 20 128 lidí. Počet uchazečů o zaměstnání byl ve srovnání se stejným obdobím minulého roku nižší o 5627 osob.

V Olomouckém kraji bylo na konci července evidováno 8905 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 233 vyšší než v červnu a o 1490 vyšší než loni v červenci. "Jedná se o rekordní počet v historii úřadu práce," řekl analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník. Zaměstnavatelé hledají hlavně kvalifikované dělníky, řidiče, řemeslníky, prodavače, kuchaře či skladníky.

Až dvě stovky pracovníků je schopna ihned zaměstnat strojírenská skupina Unex, která v závodech v Uničově na Olomoucku, Olomouci a slovenské Snině zaměstnává zhruba 2000 lidí. Firma se snaží pracovníky motivovat finančně i různými výhodami. "Každý nový zaměstnanec obdrží náborový příspěvek 10 000 korun," řekl mluvčí Unexu Boris Keka.

Zaměstnancům letos Unex zvýšil platy o pět procent. "Do konce roku to bude ve srovnání s rokem 2016 nárůst mezd minimálně o 6,5 procenta," uvedl Keka. Zaměstnanci, kteří bydlí dál od továren, můžou využít firemního ubytování. "K dalším benefitům patří například dotované stravování," dodal Keka.

S nedostatkem pracovníků se potýká i strojírenská skupina Papcel z Litovle. "Počítáme s tím, že budeme kooperovat a zadáme firmám někde v okolí, se kterými spolupracujeme, 100 000 až 140 000 hodin práce ročně. Kromě toho zvažujeme alternativu mít vlastní výrobu v Asii, kde zakázky nyní získáváme více," řekl spolumajitel Papcelu David Dostál.

Přerovská společnost Meopta-optika se snaží budoucí zaměstnance získat z řad středoškoláků a vysokoškoláků, pro které připravila stipendijní programy a praxe. Na svou profesní dráhu v Meoptě se připravuje už několik desítek studentů. "Nábor zaměstnanců pro rozšiřování výroby se nám poměrně daří, protože zaměstnancům nabízíme opravdu tvořivou práci s hi-tech stroji a zařízeními, příjemné a čisté pracovní prostředí a širokou škálu benefitů, které neustále rozšiřujeme," uvedla Hana Černochová z vedení Meopty-optiky.

Zaměstnancům Meopta-optika nabízí například čtvrtletní a roční bonusy, náborový příspěvek a příspěvek za doporučení zaměstnance, zkrácenou a pružnou pracovní dobu, pět týdnů dovolené či příspěvek na dopravu a bydlení. Podle Černochové by nedostatek zaměstnanců mohl v budoucnu limitovat tempo růstu tržeb podniku. "V posledních letech byla totiž Meopta - optika schopna dosahovat růstu tržeb ve dvouciferných číslech, a to i přesto, že situace na trhu práce se už třetím rokem znatelně zhoršuje," dodala.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.