pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jaké to je, být freelancerem? Ve Vaultu 42 o tom pro veřejnost promluví Robert Vlach

Freelancing, osobní podnikání, být na volné noze, být nezávislý profesionál. Několik pojmů, za všemi se skrývá jedno. Co přesně freelancing obnáší se můžete zeptat v Česku jednoho z nejpovolanějších - Roberta Vlacha. V úterý 31. října přijede diskutovat s veřejností o výhodách i úskalích freelancingu do coworkingového centra Vault 42.

Jeho webová stránka navolnenoze.cz sdružuje na 850 profesionálů, kteří se stejně jako Robert Vlach rozhodli vystoupit ze zaměstnání a vydat se na dobrodružnou cestu jménem freelancing.

Robert Vlach se osobnímu podnikání věnuje naplno od roku 2005, kdy zmiňovaný portál založil.

Hlavním oborem, ve kterém Robert Vlach působí je podnikatelské poradenství. Kromě pomoci samostatným podnikatelům se také věnuje popularizaci tohoto směru a jeho systematické podpoře. Jeho aktivity tedy zahrnují webový katalog, kde své služby nabízejí samostatní profesionálové. Dále Robert píše pravidelné příspěvky na blog, pořádá semináře a nabízí konzultace. Jeho posledním dílem je kniha Na volné noze: podnikejte jako profesionálové. Všechny jeho aktivity směřují k podpoře vzdělávání nezávislých profesionálů, posilování jejich  komunity, vzájemné sdílení rad i upozorňování na úskalí, do kterých se jako freelancer můžete dostat.

V Olomouci se budete s Robertem Vlachem moci setkat v rámci akce Vault 42 presents: Robert Vlach & Na volné noze, která se bude konat v úterý 31. října od 18:00 v coworkinovém centru Vault 42. Robert bude v rámci setkání debatovat s účastníky akce, odpovídat na jejich otázky a sdílet vlastní zkušenosti.

Nenechte si toto inspirativní setkání ujít. Více informací o akci a registrační formulář najdete na webové stránce coworkingového centra. Po diskusi se můžete těšit na Freelancer party.

Stále je pro vás pojem freelancer poněkud neurčitý? Přinášíme krátký popis freelancera slovy Roberta Vlacha:

“Nezávislý profesionál je nositelem dané odbornosti a s ní spojené reputace. Zároveň ale může najímat, zaměstnávat či řídit řadu lidí, jako by to byla firma. Rozdíl je v tom, že takové podnikání je stále soustředěno výhradně kolem této vůdčí osoby. Do každé zakázky vkládá své znalosti i dobré jméno a je zde evidentní osobní zodpovědnost za výsledek – bez ohledu na to, kolik dalších lidí se točí kolem.

Profese, kterou si zvolíme, formuje náš život a osobnost víc, než si někdy připouštíme. Budu-li dvacet let na volné noze jako překladatel, tato práce zásadně ovlivní to, kým jsem. Změní mne knihy, které přeložím, a pokud budu pracovat doma jako většina mých kolegů, poznamená mě možná i trochu osamělý a sedavý způsob života, roky strávené u počítače. Získám větší rozhled a kamarády budu uzemňovat hláškami nebo i dlouhými citacemi oblíbených pasáží. Většina známých mě začne vnímat jako překladatele a postupem let se na mě budou sami obracet s nejrůznějšími překladatelskými hlavolamy, prosbami či drobnými zakázkami. Přijmu-li překladatelství za svou kariérní a osobní volbu, hranice mezi mou osobností a profesí časem vymizí docela, respektive obě složky budou hluboce provázané.”

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.