pátek 29. března 2024 Taťána

Japonská Toray v Prostějově investovala miliardu do nového závodu

Japonská společnost Toray dnes v Prostějově otevřela nový závod na výrobu desek pro bezvodý ofsetový tisk novin, časopisů a různých tiskovin, do kterého investovala miliardu korun. Nová výrobní hala byla postavena v sousedství prostějovské textilní továrny Toray a práci v ní našlo zhruba pět desítek lidí.

Výroba desek pro ekologičtější bezvodý ofsetový tisk je první svého druhu v Evropě. „V České republice působíme už od roku 1998. Pro rozšíření zdejší výroby o novou technologii jsme se rozhodli mimo jiné kvůli dobré pracovní morálce a odbornosti zdejších pracovníků. K rozhodnutí také přispěly příznivé podmínky včetně vstřícného přístupu českých úřadů,“ sdělil dnes ČTK prezident Toray Industries Akihiro Nikkaku.
   

Japonská centrála Toray schválila stavbu nového závodu na výrobu desek pro takzvaný bezvodý tisk v areálu prostějovské továrny předloni na jaře. K rozšíření výroby přiměla firmu Toray rostoucí poptávka a omezená kapacita výrobního závodu na tiskové desky v Japonsku, které v roce 2011 postihlo katastrofální zemětřesení.
   

"Stavbu nové výrobní haly zahájila firma Toray v září 2012. V té době byla jedním z prvních žadatelů o investiční pobídky podle tehdy novelizovaného zákona. Nyní po necelých dvou letech zde našlo práci 50 zaměstnanců,“ podotkl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.
   

Společnost Toray vyrábí v Prostějově od roku 1999 polyesterovou podšívkovinu. Do stavby závodu tehdy investovala 48 milionů dolarů (975 milionů korun). Začátkem roku 2006 spustila v novém provozu prostějovské továrny produkci látek pro výrobu airbagů. Stala se tak prvním výrobcem textilií pro airbagy v Česku. Do tohoto projektu Toray investovala 125 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.