čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Společnosti Sigma Group loni vzrostly tržby o dvě procenta

Akciová společnost Sigma Group z Lutína na Olomoucku, která je významným tuzemským výrobcem čerpadel a čerpací techniky, loni zaznamenala zpomalení růstu tržeb. Zatímco v roce 2012 se její celkové tržby meziročně zvýšily o pět procent na 741 milionů korun, tak loni pouze o necelá dvě procenta na zhruba 755 milionů korun. V posledním čísle podnikového zpravodaje Sigmaprofil to uvedl předseda představenstva společnosti Sigma Group Milan Šimonovský.

"Ve srovnání s roky předešlými byl rok 2013 náročným obdobím. Pokračující omezování či odkládání velkých investic u tradičních odběratelů má za výsledek zhoršení odbytových možností. Navíc, ve snaze získat co nejvíce za co nejméně, dochází u vypsaných tendrů k razantnímu zpřísňování smluvních parametrů," uvedl Šimonovský.
   

Ekonomický ředitel společnosti Sigma Group Vladimír Novák upozornil, že řada odběratelů ruší či odkládá investiční akce, takže v oboru výroby čerpadel ubývá obchodních příležitostí. Strojírenská firma se proto snaží snížit náklady, aby udržela rentabilitu provozu. Redukován podle Nováka musel být také plán investic a oprav. "Ačkoliv jsme byli nuceni přehodnotit plán investic a oprav, udrželi jsme výši investic do technického rozvoje," podotkl Šimonovský.
   

V roce 2012 akciové společnosti Sigma Group vzrostl čistý zisk o 80 procent z 62 milionů korun v roce 2011 téměř na 112 milionů korun. Předběžnévýsledky loňského hospodaření společnost zatím nezveřejnila.
   

Akciová společnost Sigma Group předloni 54 procent tržeb získala v zahraničí. Na tuzemský trh připadlo 34 procent a na reexport 12 procent jejích tržeb. Hlavním tuzemským odběratelem byla tradičně energetická skupina ČEZ. Důležitými zákazníky v Česku byly předloni například společnosti Elektrárny Opatovice, Dalkia ČR, Teplárny Brno, OKD či Sokolovská uhelná.
   

Mezi hlavní exportní teritoria Sigmy Group patří Rusko, Slovensko a Rakousko. Například na Slovensku se lutínská firma podílí na dostavbě jaderné elektrárny Mochovce. Na zahraničních trzích Sigma Group spolupracuje s ruskou společností Rosatom. V případě vítězství česko-ruského Konsorcia MIR.1200 v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by se Sigma Group měla na tomto mnohamiliardovém projektu podílet formou dodávek čerpadel. 
   

V posledních dvou letech Sigma Group každoročně investovala zhruba 80 milionů korun. Loni firma spustila projekt zaměřený na rozšíření výzkumně-vývojového centra v Lutíně o horkovodní zkušebnu čerpadel, do které s pomocí evropských dotací investuje zhruba 100 milionů korun.
   

Akciová společnost Sigma Group, která je mateřskou firmou stejnojmenného holdingu, se zabývá výrobou čerpadel pro energetiku, vodní hospodářství, zemědělství, chemii či hutě a doly. Čerpadlářský holding Sigma Group tvoří 15 firem a jeho konsolidované tržby předloni vzrostly o 50 milionů korun na 1,595 miliardy korun. Mateřská společnost Sigma Group zaměstnává zhruba pět stovek lidí a jejím jediným akcionářem je kyperská firma TZ STONES MINING LIMITED.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.