čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V netradiční cukrárně v Lošticích voní tvarůžkové speciality

Majitelům netradiční Tvarůžkové cukrárny v Lošticích na Šumpersku, která byla otevřena před dvěma roky, nedošla fantazie a stále vymýšlí nové druhy moučníků vyrobených z tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma. Cukrárna má v nabídce už více než dvě desítky moučníků a dortů, z nichž se line typická vůně. Tvarůžková cukrárna bude možná otevřena i v nedaleké Olomouci, jejíž jméno je neodmyslitelnou součástí tvarůžků vyráběných v Lošticích.

Majitelé tradiční cukrárny v Lošticích před několika lety přišli na to, že z tvarůžků lze kromě pomazánek či smažených jídel vyrábět také voňavé dorty a zákusky, které se na první pohled tváří sladce, ale chutnají slaně a mají typickou vůni. V roce 2009 se proto pustili do vymýšlení tvarůžkových moučníků, aby mohli turistů, kteří přijedou navštívit nedalekou tvarůžkárnu A.W. a muzeum tvarůžků, nabídnout pikantní pochoutku.
   

"Jako první vznikl loštický šáteček a koláček. Teď už máme v nabídce více než dvě desítky druhů tvarůžkových moučníků včetně dortů," řekla ČTK spolumajitelka Tvarůžkové cukrárny Zdeňka Poštulková. Mezi moučníky nechybí tvarůžkové šátečky, kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, lokše, štrúdl či řezy plněné tímto aromatickým sýrem. Základem moučníků jsou korpusy z listového těsta a lehká tvarůžková pěna vyrobená z olomouckých tvarůžků. Letos cukrárna do nabídky zařadí také bramborové knedlíky plněné tvarůžkovou směsí a tvarůžkové ucho.
   

"Většinu tvarůžkových moučníků spořádají tuzemští turisté, kteří se do Loštic přijedou podívat na výrobu aromatického sýra. "Máme samozřejmě i hosty ze zahraničí," podotkla Poštulková. I pro cizince ze zemí, ve kterých má výroba sýrů tradici, jsou tvarůžky a zákusky z nich vyrobené něčím úplně novým. "Zpočátku se je často bojí ochutnat," podotkla s úsměvem Poštulková. Hodně lidí si tvarůžkové moučníky koupí pro zpestření slavnostního menu.

"Je to vhodný doplněk mezi sladkými zákusky a chlebíčky, kterých už jsou lidé často přejedení," dodala Poštulková. Loštická cukrárna má v nabídce i velký svatební dort vyrobený z tvarůžků, který si však zatím žádný ze zákazníků neobjednal.
   

Tradiční výroba tvarůžků je pro Loštice velmi důležitá. Město s 3000 obyvateli, které se pyšní titulem "metropole tvarůžků", díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů. V Lošticích funguje muzeum tvarůžků a místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality. Například muzeum tvarůžků v roce 2011 navštívilo 13.363 lidí.
   

Podle Poštulkové poptávka po tvarůžkových zákuscích v Lošticích dosáhla svého maxima. "Více turistů k nám asi už nedostaneme a naši provozovnu už také nemůžeme rozšířit. Vážně uvažujeme o tom, že půjdeme i do Olomouce," řekla Poštulková. Přípravu expanze do Olomouce bude mít po dokončení studia na starost dcera.
   

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.