čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: Hasiči v noci zasahovali u čtyřiceti případů, silný vítr láme stromy a situace se neuklidňuje

Silný vítr, který se prohání naším územím, má na svědomí spadané stromy na silnicích, dráty nebo uvolněné plechy. Profesionální i dobrovolní hasiči zasahují od včerejší desáté hodiny večer.

Výjezdy v Olomouci, Prostějově i Šumperku

Nárůst výjezdů v průřezu všech pěti okresů evidují od čtvrté hodiny ranní. Nejvíce co do počtu řešených výjezdů se jedná o okresy Olomouc, Šumperk a Prostějov. V součtu událostí k dnešní sedmé hodině ranní se jedná o téměř čtyřicet výjezdových aktivit. 

Nejvíce hasiči likvidují pomocí motorových pil popadané stromy na silnicích, zde počtem výjezdů převažuje hlavně okres Olomouc. Několik událostí spojených s popadanými stromy řešili hasiči také na Šumpersku a Jesenicku. Menší počet co do počtu likvidací stromů zaznamenali také na Prostějovsku a Přerovsku.

Vítr komplikoval situaci i na železnici

Komplikace se nevyhnuly ani železniční dopravě. Spadený strom do kolejiště si vyžádal omezení provozu u Starého Města na Šumperku. Spadené dráty elektrického vedení a řešili hasiči spolu s pohotovostní službou energetiků na Přerovsku ve Staré Vsi, jednalo se o utržené dráty u rodinného domku. Obdobný případ řešili hasiči v Lošticích, jednalo se o zavěšený strom v drátech vysokého napětí.

Zásahy přímo v Olomouci

Hasiči přímo v Olomouci řešili na třech místech uvolněné plechové krytiny. Brzy ráno zasahovali na ulici Jílová, kde zajistili několik plechů. V místě došlo také k rozfoukání tepelné izolace. Druhá z výčtu událostí a opět střešní plechové tabule, zajišťovala profesionální jednotka na ulici Lafayettova v bývalém pivovaru.

Poslední do trojice výjezdů patří uvolněný plech na ulici Hlušovická v Černovíře. V jednom případě došlo také k uvolněným plechům v Žerůvkách na Olomoucku. Zde hasiči zajistili část krytiny na čerpací stanici. Uvolněné padající tašky z domu zajišťovali hasiči v Uničově na ulici Hrdinů. Naštěstí v žádném ze čtyřiceti případů nedošlo k újmě na zdraví ani majetku. Situace se prozatím neuklidňuje a zásahy v Olomouckém kraji narůstají.

Autoři | Foto HZS

Štítky hasiči, vítr, Olomoucko, zásah, stromy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.