pátek 19. dubna 2024 Rostislav

FOTO/VIDEO: Řidič autobusu utrpěl při nehodě středně těžká poranění. Děti jsou mimo ohrožení života

Celkem čtrnáct dětí a tři dospělí byli převezeni na urgentní příjem Fakultní nemocnice Olomouc. To redakci pověděl mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Zranili se při nehodě autobusu a kamionu na D35 u Litovle na Olomoucku. Autobus převážel týmy fotbalového klubu 1. SK Prostějov k utkání přípravek. Zranění, převážně lehká, utrpěli většinou nezletilí. Řidič autobusu utrpěl podle mluvčího nemocnice středně těžká poranění dolních končetin. Dálnice ve směru z Olomouce na Mohelnici byla od tří hodin odpoledne téměř pět hodin uzavřená, policie dopravu odkláněla.

PSALI JSME: Při nehodě autobusu u Litovle bylo zraněno sedmnáct cestujících. Jde převážně o děti

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka autobus narazil zezadu do kamionu. Původní informace uváděly šest zraněných, později počet stoupl na patnáct a rostl. Ve Fakultní nemocnici Olomouc přijali k ošetření sedmnáct účastníků nehody. „Jejich charakter zranění byl v drtivé většině lehký,jednalo se zejména o odřeniny a pohmožděniny. Všichni nezletilí pacienti byli stabilní a bez ohrožení základních životních funkcí," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Pavel Lampa.

Řidič autobusu byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu. V autobuse cestovali malí fotbalisté ve věku kolem deseti let. Ivo Heger, který zastupuje 1. SK Prostějov, vezl autobus týmy k utkání přípravek.

„Podle našich informací zůstane jedno dítě z preventivních důvodů v nemocnici přes noc na pozorování," uvedl včera Heger. Ostatní malé hráče si ještě včera jejich rodiny odvezly domů. „Jeden z našich trenérů utrpěl zranění nohy, druhý podstoupil operaci. Nikdo z dětí či dospělých není v ohrožení života,"uvedl Heger. Zbylé účastníky nehody přivezl zpět do Prostějova autobushasičů, doplnil.

O nehodě informovaly klub zasahující složky integrovaného záchranného systému, jeho zástupci byli v kontaktu s vedením hasičů a záchranné služby, účastníkům nehody pomáhal policejní traumatým. „Rád bych všem zasahujícím složkám i svým kolegům z klubu poděkoval za vysoce profesionální přístup, díky němuž se podařilo složitou situaci velmi dobře zvládnout," uvedl předseda 1. SK Prostějov František Jura. Vyzdvihl přístup rodičů, kteří si vzájemně pomáhali. Klub podle něj zůstává ve spojení s rodinami dětí a je připraven jim poskytnout případnou pomoc.

Podle mluvčího záchranné služby šlo o mimořádnou událost, na místě zasahovaly posádky záchranných služeb z celého okolí včetně letecké záchranné služby. Dohromady to bylo šest výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby a dvě převozové služby. "Na místo události vzhledem k vysokému počtu zraněných, který byl postupně hlášen, jsme vyslali také okolní letecké záchranné služby z Brna a Ostravy, které jsme nakonec po dojezdu na místo události odvolali, neboť nebyl předpoklad transportu pacientů na odborná pracoviště do Brna a Ostravy," doplnil Lampa.

Nehoda se stala kolem tří hodin odpooledne na dálnici ve směru z Olomouce na Mohelnici na 253. kilometru. Řidiči jedoucí z Olomouce na Mohelnici sjížděli na exitu 253 na Litovel, zpět na D35 se vraceli na exitu 248, uvedla policie.

„Veškeré příčiny, okolnosti a souvislosti, za kterých k dopravní nehodě došlo, jakož i míru zavinění obou řidičů kriminalisté nadále prověřují," uvedla mluvčí policie Jiřina Vybíhalová. „Řidič nákladního vozidla se podrobil dechové zkoušce, která vyloučila, že by byl ovlivněn alkoholickými nápoji. Případné ovlivnění řidiče autobusu zjišťujeme," doplnila.

Škoda, která při nehodě vznikla byla vyčíslena na půl milionu korun a policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, nehoda, zranění, D35, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.