pátek 29. března 2024 Taťána

Pozor na vlastní úpravy motorky, policie vám může zabavit technický průkaz

Špatné umístění blinkrů nebo registrační značky. I to jsou příčiny, kvůli kterým začnou policisté odebírat motorkářům malé technické průkazy. Umožní jim to nová vyhláška, která začne platit v nejbližších dnech.

Vyhláška má zabránit nehodám, které vznikají v důsledku nedovolených úprav na motorce. Mezi ně patří například odstranění:

  • předních směrových svítilen,
  • zrcátek na levé i pravé straně,
  • zadních směrových svítilen,
  • zadní odrazky červené barvy

Strážci zákona zkontrolují také to, jestli má stroj výfuk s tlumičem nebo na něm nejsou nebezpečné hrany nebo hroty. Zaměří se i na to, jestli je zadní obrysová svítilna viditelná z obou stran.

Registrační značka musí být vidět z vrchu i z boku

Zvláštní pozornost věnujte zejména registrační značce. Musí odpovídat schváleným rozměrům, proto ji nezkoušejte doma upravovat podle svých představ. Navíc musí být i osvětlená.

Nepodceňujte ani její umístění. Celá registrační značka totiž musí být viditelná jak při pohledu z vrchu, tak i z obou boků. A to pod úhlem 30 °. „Pokud ji tedy dáte vlevo, nesplňuje viditelnost zprava. Policisté vám tak mohou odebrat technický průkaz,“ informoval instruktor ze společnosti Okruhari.cz Miloš Sochor.

Jestliže vám strážci zákona technický průkaz odeberou, můžete na motorce dojet jen domů. A do 30 dnů se strojem zamířit na STK.

Bezpečnou motorku doplňte bezpečnou jízdou

Bezpečný stroj samozřejmě snižuje riziko nehody, důležitý je ale styl jízdy motorkáře, který ho řídí. „Někteří motorkáři zbytečně hazardují nebo jezdí technicky špatně,“ vysvětlil Sochor.

Doplnil, že i proto začal s kolegy pořádat Okruhové dny na SPZkách.

Motorkáři se na nich teoreticky i prakticky naučí správnou techniku jízdy. „Navíc se projedou po závodních okruzích a zjistí, co jejich stoje dokážou. Neriskují pak na silnicích,“ řekl instruktor.

První Okruhový den na SPZkách se letos koná 30. 6. v Mostě. „11. srpna pak jedeme v Brně a o měsíc později na Slovakia Ringu nedaleko Bratislavy,“ uzavřel Sochor.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.