čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Je tu čas přezouvání pneumatik. Víte, jak je správně skladovat a kdy obout letní?

Jarní období znamená pro řidiče fronty v pneuservisech, vyplatí se objednat předem. Mnohé servisy nabízí možnost úschovy druhé sady pneumatik. Řidiči, kteří si obutí mění sami, by měli pamatovat na zásady správného skladování zrovna nepotřebných pneumatik.

Zákon o silničním provozu přikazuje řidičům povinnost mít na autě zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března. Platí zde však podmínka, že na silnici se musí nacházet souvislá vrstva sněhu, ledu nebo lze předpokládat, že na něj po cestě narazíte. Pokud už se tedy teploty drží dlouhodobě dostatečně vysoko nad bodem mrazu, není důvod zimní pneumatiky dál sjíždět. Je však dobré pamatovat na místní úpravu značkou „zimní výbava“, za kterou řidič musí mít obuté příslušné pneumatiky až do konce března.

Někteří řidiči také „zimáky“ přes léto dojíždí. Z pohledu zákona je to v pořádku, povinné obutí se vztahuje pouze na období od listopadu do března. Zimní pneumatiky však prokazatelně mají za tepla horší jízdní vlastnosti a zvyšují spotřebu.

Ideální je skladovat pneumatiky v chladu a stínu. Nezapomeňte je také před úschovou vyčistit a zbavit případných kamínků v drážkách. S ošetřením mohou pomoci i speciální přípravky.

Čtěte více:

Autoři | Foto pneumatiky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.