sobota 20. dubna 2024 Marcela

Další náročný víkend pro cestování na jih. Komplikace zažije především Rakousko

Vyrazíte nadcházející víkend do Rakouska a dále směrem na jih? Je potřeba se obrnit trpělivostí. Právě u jižních sousedů se čekají největší dopravní komplikace. Cestu hodně ovlivní zpřísněné hraniční kontroly.

Vyšší počty ilegálních přechodů. Důvod z posledních dní, kvůli kterému rozhodl rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka, že se zpřísní hraniční kontroly s Maďarskem, Slovinskem, Slovenskem a Itálií. Současně se vrací rekreanti na sever Evropy a vzhledem ke státnímu svátku Nanebevzetí Panny Marie (Rakousko, Itálie a část Německa) si někteří prodlouží víkend. Znamená to jediné – delší cestu směrem do rekreačních oblastí během letních prázdnin.

Nejhorší dopravní situace se čekají na brennerské dálnici A22 na trase z italské Verony do Innsbrucku, na dálnici A23 u přechodu Tarvisio mez italským Udine a Villachem a u tunelu Karawanken mezi slovinskou Lublaní a Villachem. Komplikace hrozí i na dálnici A1 u města Spiefeld na cestě mezi slovinským Mariborem a Štýrským Hradcem, na dálnici A4 na přechodu Nickelsdorf mezi maďarskou Budapeští a Vídní a na dálnici A6 u přechodu Jarovce mezi slovenskou Bratislavou a Vídní.

Namátkové hraniční kontroly nejsou výjimkou ani v Německu. Delší fronty se tvoří na přechodech Suben mezi rakouským Lincem a Pasovem, Walserberg mezi rakouským Salcburkem a Mnichovem a Kiefersfelden mezi rakouským Kufsteinem a Rosenheimem. Přísné prohlídky jsou i mezi Slovinskem a Chorvatskem, kde obě strany důkladně kontrolují doklady cestujících. Situace je nejhorší na přechodech Dragonja a Macelj.

V Rakousku však nebudou dopravní komplikace jen o kontrolách na hraničních přechodech. U Spielbergu nedaleko Štýrského Hradce se jede o víkendu závod Moto GP a do dějiště míří na 200 tisíc fanoušků. Ovlivní to situaci na dálnicích A9 mezi Lincem a Štýrským Hradcem a A2 mezi Villachem, Štýrským Hradcem a Vídní. Uzavřen je navíc průsmyk Sölkpass.

Ve čtvrtek zároveň u jezera Schwarzl poblíž Štýrského Hradce začal hudební Lake festival. Potrvá až do soboty a přijede na něj až 25 tisíc návštěvníků. Očekává se, že doprava bude kolabovat na dálnici A9 směrem ze Štýrského Hradce do Mariboru. Těžké časy čekají i cestující v Tyrolsku a Voralbersku, kde se až do 2. října kvůli náročné opravě uzavřel tunel Arlberg. Doprava je vedena přes paralelní průsmyk.

Autoři | Foto User:My Friend (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.