čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Zaměstnanci na Olomoucku preferují benefity, jako je pět týdnů dovolené, stravenky nebo možnost pracovat z domova

Pro většinu obyvatel Olomouckého kraje je velmi důležité, aby jim zaměstnavatel nabídl alespoň pět týdnů dovolené za kalendářní rok, tedy o týden více, než je zákonem stanovené minimum. Důležitější než služební auto jim také připadá možnost práce z domova nebo čerpání takzvaných sickdays. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK.

Pořádné volno na úkor delšího cestování do práce

V dnešní době, kdy není rozhodující pouze plat, se firmy snaží nalákat nové zaměstnance na nejrůznější výhody a bonusy.Že je na ně kladen takový důraz, má své opodstatnění. Právě výhodnější pracovní benefity jsou pro lidi v Olomouckém kraji hned po platu druhou nejvýraznější motivací ke zvážení změny zaměstnání.

Méně častými důvody jsou paktřeba lepší vztahy s kolegy, lepší dostupnost od bydliště, možnost profesního rozvoje nebo třeba samotné pracovní prostředí. Jak zaměstnanci v Olomouckém kraji vnímají důležitost benefitů, zjistila společnost STEM/MARK v unikátním průzkumu, jehož součástí je také žebříček nejlákavějších zaměstnavatelů regionu.

 

Pět týdnů dovolené jako standard

V prvním díle seriálu o zaměstnancích v Olomouckém kraji jsme zjistili, že i přes převážnou spokojenost se současným úvazkem se bezmála polovina pracujících stejně poohlíží po lepším. V druhém díle seriálu jsme se zaměřili na otázky platu a nejdůležitějších kritérií výběru zaměstnání. Nyní se podíváme na vnímání jednotlivých výhod a bonusů, které společnosti nabízí.

Týden dovolené navíc a stravenky jsou vůbec nejběžnějšími benefity a někteří zaměstnanci je tak už dokonce vnímají jako samozřejmost. Další poměrně časté výhody se naopak postupně stávají méně oblíbenými a při výběru zaměstnání nejsou natolik zásadní. Kupříkladusportovní kartičky, relax zónyna pracovišti nebo firemní školky ustupují v oblíbenosti do pozadí, v práci lidé ocení spíše občerstvení, zdravotní obuv nebo možnost výhodné půjčky od zaměstnavatele.

„Přednost při výběru zaměstnání má samozřejmě finanční odměna a další praktická kritéria, i tak nám ale z průzkumu vyplývá, že více než tři čtvrtiny zaměstnanců v Olomouckém kraji považují benefity v rámci pracovního úvazku za důležité, či dokonce velmi důležité,“ říká Jan Tuček, ředitel společnosti STEM/MARK a dodává:Ve srovnání se situací před pěti lety jsou nyní pro zaměstnance v Olomouckém kraji benefity ještě o něco důležitější, od té doby jim při hledání nových pracovních příležitostí věnují více pozornosti.“

 

Hlavně dostatek dovolené a stravenek

Čtyři týdny dovolené už dnes nestačí, bezmála 56% zaměstnanců v Olomouckém kraji považuje další týden dovolené navíc za důležitý. Stravenkyjsou klíčové pro 45% dotazovaných. Následuje příspěvek na penzijní připojištění nebo životní pojištění – na což klade důraz 34% zaměstnanců. Každý pátý dotazovaný také oceňuje takzvané sickdays, tedy možnost čerpat neplánované placené volno nad rámec dovolené.

O něco méně atraktivní už jsou například výhody v podobě příspěvku na dopravu, možnosti dalšího vzdělání nebo využívání homeofficu, tedy práce z domova. Všechny tři benefity hodnotí jako zásadníokolo 15% zaměstnanců.

Sportovní kartičky nikoho moc neosloví

Zaměstnanci tedy dávají přednost spíše práci z domova nebo příspěvku na dopravu před samotnou možností využívat služební automobil. Ten jako důležitý vnímá necelých 10 % pracujících, u služebního telefonu je to podobnéa u notebooku jde již o 5 % lidí.

Zanedbatelně malý důraz je kladen na výhody v podobě sportovních kartiček, firemní školky nebo příspěvku na ubytování. Na celé pořadí preferovaných výhod a benefitů se můžete podívat v tabulce níže.

Žebříček: Nejdůležitější benefity podle zaměstnanců v Olomouckém kraji

1. Pět týdnů dovolené

2. Stravenky

3. Příspěvek na penzijní připojištění nebo životní pojištění

4. Sickdays (možnost čerpat neplánované placené volno)
5. Možnost dalšího vzdělávání

6. Možnost práce z domova (homeoffice)

7. Úhrada nákladů na dopravu do zaměstnání

8. Služební automobil

9. Služební telefon
10. Příspěvek na sport, kulturu či relaxaci

11. Občerstvení na pracovišti
12. Služební notebook (PC)
13. Zdravotní obuv
14. Poukaz na léky a výživové doplňky
15. Masáže, fyzioterapie, rehabilitace

16. Zvýhodněná půjčka
17. Příspěvek na pobyt dítěte v předškolním zařízení

18. Otcovská dovolená po narození dítěte
19. Dary k výročím, narozeninám

20. Příspěvek na (přechodné) ubytování
21. Firemní rekreační zařízení

22. Flexi (sport, multi) karta
23. Firemní školka
24. Poukaz na pomoc v domácnosti
25. Psychologické konzultace, terapie

26. Relax zóna na pracovišti
27. Příspěvek na knihy

28. Dioptrické brýle nebo čočky

 

Jak vnímají zaměstnanci firmy v regionu?

Část průzkumu byla věnována také hodnocení konkrétních zaměstnavatelů v Olomouckém kraji. Pro tento účel vybrala společnost STEM/MARK 39 nejvýznamnějších zaměstnavatelů podle počtu zaměstnanců – zařazeny byly společnosti a organizace z celého kraje, spolu s největšími zaměstnavateli ze všech okresů.

Mezi zaměstnavatele, které znala většina dotazovaných, patřily Fakultní nemocnice Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomoucký kraj, statutární město Olomouc, MAKOVEC, SIGMA GROUP, Nemocnice Šumperk a Priessnitzovy léčebné lázně. Celkové pořadí neznámějších zaměstnavatelů bylo součástí prvního dílu seriálu. Každý účastník průzkumu posléze u jemu známých zaměstnavatelů odpovídal, zdali by ho lákalo zde pracovat, případně co na dané společnosti vnímá pozitivně a co naopak negativně.

Nejvíce lidí by chtělo pracovat pro město Šumperk a Fenix, s.r.o.

V Olomouckém kraji jsou pro pracující výrazně lákaví zaměstnavatelé z veřejného sektoru. Například v sousedním Zlínském kraji s převahou bodují naopak soukromí zaměstnavatelé. První příčka v Olomouckém kraji patří městu Šumperk, jako zaměstnavatel je lákavý pro mírnou většinu těch, kteří Šumperk znají. Město Šumperk bodovalo hlavně u generace do 30 let, muži si většinou myslí, že město zaručuje dobré pracovní podmínky.

Na druhém místě skončila společnost Fenix, s.r.o., z Jeseníku, i zde by klidně hned nebo za určitých okolností chtěla pracovat více než polovina těch, kteří firmu znají. Společnost je o něco lákavější pro ženy, dotazovaní ji vnímají jako stabilní společnost s tradicí, která je známá i mimo ČR.

Třetí místo obsadily Priessnitzovy léčebné lázně a.s. a čtvrté statutární město Olomouc. Oba dva zaměstnavatelé bodují opět hlavně u žen. Desítku nejlákavějších zaměstnavatelů uzavírají Univerzita Palackého v Olomouci, Olomoucký kraj, Nemocnice Šumperk, EPCOS s.r.o., Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje a CeramTec Czech Republic. Všichni zmínění zaměstnavatelé jsou vždy lákaví pro více než třetinu těch, kteří dané firmy znají. Například společnost EPCOS s.r.o. je lákavá hlavně pro muže, ti ji považují za ekonomicky perspektivní a značku vnímají jako symbol významného zaměstnavatele v regionu.

 

Žebříček nejlákavějších zaměstnavatelů Olomouckého kraje

1. Město Šumperk

2. Fenix, s.r.o., Jeseník

3. Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Jeseník

4. Statutární město Olomouc

5. Univerzita Palackého v Olomouci

6. Olomoucký kraj

7. Nemocnice Šumperk a.s.

8. EPCOS s.r.o., Šumperk

9. Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje

10. CeramTec Czech Republic, s.r.o., Šumperk

11. Město Jeseník

12. Středomoravská nemocniční a.s., Prostějov

13. Pars nova a.s., Šumperk

14. Statutární město Prostějov

15. PrametTools, s.r.o., Šumperk

16. Fakultní nemocnice Olomouc

17. HELLA AUTOTECHNIK NOVA, s.r.o., Mohelnice

18. EMOS spol. s r.o., Přerov

19. Miele technika s.r.o., Uničov

20. John Crane a.s., Lutín

21. Statutární město Přerov

22. Česko-slezská výrobní, a.s., Zlaté Hory

23. SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o., Hranice

24. Meopta - optika, s.r.o., Přerov

25. MAKOVEC a.s., Prostějov

26. SIGMA GROUP a.s., Lutín

27. MORA MORAVIA, s.r.o., Hlubočky

28. PRECHEZA a.s., Přerov

29. Pekárna Racek, s.r.o., Přerov

30. TorayTextilesCentralEurope s.r.o., Prostějov

31. PSP Machinery s.r.o., Přerov

32. TONDACH, Hranice

33. FORCORP GROUP spol. s r.o., Olomouc

34. GALA a.s., Prostějov

35. LINAPLAST s.r.o., Kralice na Hané

36. M.L.S. Holice, spol. s r. o., Olomouc-Holice

37. KROK CZ, v.o.s., Hranice

38. Plastkonproduct s.r.o., Mikulovice

39. MB TOOL s.r.o., Lutín

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky práce, zaměstnanci, výhody, průzkum, Olomoucko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.